21ste editie Nationale voorlees- en verteldag

Woensdag 3 maart 2021- De Nationale Voorlees- en Verteldag wordt dit jaar voor de 21ste keer herdacht. Elk jaar op 4 maart wordt er voorgelezen aan duizenden kinderen in Suriname. Gerda Bijlhout, initiatiefnemer van de Nationale Voorlees- en Verteldag tevens oud leerkracht, vindt dat de Nederlandse taal nog niet genoegzaam is ontwikkeld bij kinderen.

Ondanks de COVID-19- pandemie is het toch belangrijk dat wij voorlezen voor onze kinderen, zegt Bijlhout. Zij wijst erop dat er  minder gewerkt moet worden uit boeken van Nederland. “Surinaamse kinderen moeten vanuit een Surinaams perspectief kunnen genieten van een boek of verhaal”, stelt de oud-leerkracht. Bijlhout is ook van mening dat ouders vaker moeten voorlezen thuis, zodat de kinderen gaan leren houden van lezen.

Het is ook belangrijk dat jonge Surinaamse auteurs verhalen zullen schrijven die jongeren graag willen lezen.

Auteur Don Sijmor heeft het initiatief genomen om andere opkomende schrijvers te begeleiden in het proces van een boek schrijven en produceren.

Om de jeugd meer te laten lezen, moeten de opkomende schrijvers ook gericht schrijven naar die doelgroep toe. Lezen mag niet als saai ervaren worden.

-STVS Nieuwsdienst-