Covax wil 20% van de bevolking in arme landen ingeënt hebben tegen eind 2021

Maandag 13 september 2021- Covax, de wereldwijde samenwerking om vaccins beschikbaar te maken voor alle landen, wil tegen eind dit jaar twintig procent van de bevolking in de armste landen ingeënt hebben tegen het coronavirus. Dat is een stuk lager dan de oorspronkelijke doelstelling.

Als reden wordt gewezen naar onder meer exportverboden, de prioriteit die wordt gegeven aan bilaterale akkoorden tussen fabrikanten en landen en de moeilijkheden om de productie op te krikken. Twaalf maanden geleden werd het Covax-initiatief ingesteld met als doel alle landen gelijke toegang tot coronavaccins te garanderen. In een jaar tijd werd meer dan 10 miljard US-dollar ingezameld en is de levering van 4,5 miljard doses toegezegd. Daarvan werden tot nog toe slechts 240 miljoen doses geleverd. Hierdoor ligt de vaccinatiegraad in lage- en middeninkomenslanden vier keer lager dan in de rijkere landen.

Covax verwacht tegen het einde van het jaar 1,4 miljard doses te hebben. Daarvan zullen 1,2 miljard doses worden voorbehouden aan de landen die zich voor het Covax-programma hebben aangemeld. Daarmee zou twintig procent van de bevolking of veertig procent van de volwassenen in deze landen beschermd moeten worden.

De overige 200 miljoen doses gaan naar landen die de vaccins zelf kunnen financieren. Tegelijkertijd roept Covax landen die al een hoge vaccinatiegraad hebben andermaal op, om doses te doneren en hun plaats in de rij af te staan.