Criminaliteitscijfers zorgwekkend

Zaterdag 25 september 2021- De criminaliteitscijfers zijn zorgwekkend. Dat erkent politiewoordvoerder hoofdinspecteur Humphrey Naarden. Maar, hij verzekert de samenleving ervan dat de politie haar uiterste best doen om die cijfers omlaag te krijgen. In de afgelopen weken zijn heel wat gevallen gemeld van inbraak en beroving. Naarden zegt echter nog geen conclusie te kunnen trekken als er sprake is van een toename van de cijfers, ten opzichte van het vorige jaar. Aan berovingen zijn in 2020 geregistreerd 586 gevallen. In 2021 is dat tot 9 augustus 367 geregistreerde gevallen. ‘Het is inmiddels september, dus ik weet nog niet wat erbij is gekomen. Maar, pas aan het eind van dit jaar kan een conclusie worden getrokken als het gaat om een toename of afname van het aantal gevallen.’

Toch is iedere beroving er één teveel en ‘daar moeten we ons zorgen over maken’, vindt Naarden. Alle berovingen worden serieus genomen, verzekert hij. Bij berovingen wordt een onderscheid gemaakt tussen berovingen met gebruik van vuurwapengeweld, en die er zonder. Beide vallen onder gevallen met gebruik van geweldpleging.

Inbraken, waarbij de criminelen niet in contact gekomen zijn met burgers, worden apart geregistreerd. Naarden zegt dat er in 2020 ruim 2.911 gevallen zijn geregistreerd en in 2021 zijn dat, tot en met augustus, 1.913 gevallen. Er wordt daarbij geen onderscheid gemaakt tussen woningen en bedrijven.

‘De praktijk wijst uit dat er twee tot drie groepen (bendes) zijn die de inbraken plegen. De politie probeert deze bendes te identificeren en aan te houden. Naarden geeft verder aan dat het nog  onduidelijk is hoeveel aanhoudingen er dit jaar verricht zijn.

De politie vraagt de samenleving om alle beschikbare informatie te delen, die ertoe kan leiden dat er aanhoudingen verricht worden. Volgens Naarden houden aangehouden criminelen de kaken op elkaar als gevraagd wordt waar de (illegale) vuurwapens vandaan gehaald zijn. ‘Het kunnen wapens zijn die illegaal het land binnenkomen, maar het kunnen ook wapens zijn die legaal bij burgers liggen, en ontvreemd worden.’ In het laatste geval vraagt Naarden dat gestolen wapens worden doorgegeven aan de politie.

Enkele criminaliteitscijfers tot het eerste kwartaal van 2021 (bron: KPS)