Duitsland verbiedt Huawei het gebruik van 5G-kernnetwerk

Maandag 16 november 2020- De Duitse nieuwssite Welt meldde zondag dat de Chinese leverancier Huawei geen rol zal spelen in het 5G-kernnetwerk van Duitsland. Alle netwerkoperators hebben Australië en de Verenigde Staten als voorbeeld gebruikt om deze beslissing te nemen.

Het kernnetwerk bevat alle mobiele spraak-, data- en internetverbindingen. Kortom, het is een gevoelig onderdeel van het 5G-netwerk. Om de kern beter te beschermen, introduceert Duitsland een nieuwe IT-beveiligingswet die de betrouwbaarheid van leveranciers benadrukt.

Juist omdat mensen twijfelen aan de betrouwbaarheid, is Huawei-apparatuur in sommige landen verboden. Landen als de Verenigde Staten en Australië maken zich zorgen dat het toestel door de Chinese autoriteiten zal worden gebruikt voor spionage activiteiten. Huawei ontkent dit.

Het Verenigd Koninkrijk kondigde in januari ook aan dat “risicovolle” hardwarefabrikanten, waaronder Huawei, een beperkte rol zullen spelen bij de lancering van het 5G-netwerk in het land. Volgens het besluit mag Huawei deelnemen aan het netwerk, maar krijgt het bedrijf geen toegang tot “gevoelige delen” van het kernnetwerk.

Het kabinet meldde in december dat Huawei in Nederland geen gebruik mocht maken van “kritieke delen” van het netwerk. Er zijn echter nog veel onzekerheden. Er volgt nog een formeel besluit.

-NU.nl/ Tanitshah Kirton-