“ Getagde Trump met verdachte Facebook-berichten zal de verspreiding niet voorkomen ”

Dinsdag 17 november 2020 – De labels die Facebook heeft toegevoegd aan onjuiste berichten van Donald Trump over de door hem verloren presidentsverkiezing, helpen niet significant bij het tegengaan van de verspreiding van die berichten, meldt BuzzFeed News op basis van interne conclusies van een Facebook-onderzoeker.

Facebook kondigde begin september aan labels te gaan toevoegen aan berichten waarin de legitimiteit van stemmethodes, zoals stemmen via post, of de uitslag van de verkiezingen in twijfel wordt getrokken.

De labels zijn rond de verkiezingen van 3 november regelmatig toegepast op Facebook-berichten van de Amerikaanse president Trump.

Facebook heeft berichten van de afgelopen 24 uur onder meer gemarkeerd met de mededeling dat de Verenigde Staten wetten, regels en instituten hebben om de integriteit van de verkiezingen te verzekeren; dat stemmen per post net zoals andere stemmanieren zelden fraude kent, en dat Joe Biden de verwachte winnaar van de verkiezingen is.

“We hebben bewijs dat het aantal keer dat een bericht wordt gedeeld met ongeveer 8 procent afneemt als we dit soort labels toevoegen”, citeert BuzzFeed News een Facebook-onderzoeker op een intern discussieforum van het bedrijf.

“Hoewel, gegeven het feit dat Trumps berichten altijd zo vaak gedeeld worden, zorgt de afname er niet voor dat het aantal keren dat berichten gedeeld worden in orde van grootte afneemt.”

De onderzoeker merkt op dat het niet de bedoeling is dat de labels voor minder bereik zorgen, maar dat ze moeten zorgen voor “feitelijke informatie in relatie tot het bericht”.

-NU.nl/ Tanitshah Kirton-