Granman Paramaccaners en Kwintis bezoeken minister van ROS

Minister Emanuel met de granman der Kwinti’s (Remon Clemens)

Donderdag 19 november 2020- Het stamhoofd der Kwinti`s, Remon Clemens en de Granman der Paramaccaners Josef Forster, hebben een bezoek gebracht aan minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport. Dit vond plaats op dinsdag 17 november op het hoofdkantoor van het ministerie  aan de van Rooseveltkade. De Granman werd hartelijk ontvangen door de minister en haar staf. Beiden waren verrast door de manier waarop ze zijn ontvangen door de delegatie. Tijdens het bezoek is er gesproken over de beëdiging van de twee Granmans die deze week zal plaatsvindt.

Granman Clemens gaf aan dat de verwelkoming van de minister een teken is, dat zij zich zal inzetten voor de bundeling van alle marron stammen. Dit is ook zijn doel. “Ik zie dat de minister en haar staf bereid  zijn om de  eenheid tussen de Marronstammen van Suriname te realiseren. Clemens zei dat we hier hard voor moeten werken. Foster is dezelfde mening toegedaan.” Het team van de minister heeft uitleg gegeven hoe de basja`s van de granmans gekleed moeten zijn. Omdat het niet mogelijk is om toegestane uniformen te maken, zullen er dezelfde dag badges worden gemaakt, zodat het traditioneel gezag dat onder de granman valt direct zal opvallen.

De delegatie van de Paramaccaners wees op enkele kwesties die de regio aangaan. De behoefte aan brandstoftoevoer is toegenomen. De minister is gevraagd om de bewoners van brandstof te voorzien voor de komende feestdagen. Foster wees erop dat er dringend behoefte is aan schoon drinkwater, het daar gebruikte bronwater is vervuild. Minister Emanuël zei dat ze deze verzoeken zal doorsturen naar haar collega van natuurlijke hulpbronnen.

Minister Emanuel rechts, granman der Paramaccaners (Jozef Forster)

Minister Emmanuel zei vervolgens dat ze door haar beleid ook zal bijdragen aan de bundeling van alle stammen zodat die van de grond komt. Hoofdkapitein Harold Souvenier van de Kwintis verklaarde dat de nadruk vooral moet liggen op wederzijds respect binnen de stam. Vooral onder de jonge generatie is dit minder. Hij is ook van mening dat nederigeid en een open oor hebben voor elkaar respect bevordert. “Onze nederigheid  van vroeger heeft geleid, dat wij veel luisterden en leerden van de oudere mensen. De hoofdkapitein zei:” Als je nederig luistert, krijg je veel informatie. “De bovengenoemde punten zijn enkele van de kwesties die volgens hem in de moderne tijd binnen de gemeenschap geleidelijk aan het verdwijnen zijn. “Ik ben heel blij dat de minister en deze regering ons hebben laten zien dat ze ons dankbaar zijn. Samen zullen we zeker een hogere hoogte bereiken. De Grammans zullen een paar dagen in Paramaribo blijven. Op 20 november wordt de Granman der Paramaccaners  beëdigd en op 21 november het Stamhoofd der Kwinti`s. De beëdiging wordt door de President, Chandrikapersad Santokhi gedaan.

-de boodschap/ Tanitshah Kirton-