Hausil: “Diverse invalshoeken om wet te interpreteren”

Woensdag 07 april 2021- “In het rechtssysteem kunnen diverse invalshoeken worden gebruikt om een wet te interpreteren”. Dit kwam naar voren bij de antwoorden van verdachte Faranaaz Hausil in de zaak van de Centrale Bank van Suriname. Vandaag vond het verhoor plaats op basis van eerder afgelegde verklaringen door de verdachte.

Uit verklaringen die zijn afgelegd, wordt Hausil onder andere beschuldigd van het overtreden van artikel 18 van de Bankwet en artikel 13 van de Anti Corruptiewet. Het blijkt dat er betalingen zijn voldaan zonder dekking en geldsbedragen zijn verstrekt aan voormalig minister van Financiën, Gilmore Hoefdraad. Deze beschuldigingen worden ontkend door de verdachte. Zij geeft aan dat zij niet betrokken is geweest bij betalingen, en nog minder oneigenlijke adviezen hiervoor heeft gegeven. Uit verklaringen blijkt dat er door haar ook royalty-overeenkomsten zijn opgesteld, die volgens het Openbaar Ministerie in strijd zijn met de wet.

Vanwege de financieel-economische situatie is er gehaast gewerkt om de royalty-overeenkomst in orde te maken. Hausil gaf in de rechtbank aan dat er out of the box gewerkt moest worden, om een oplossing te brengen in de situatie. Ze verwees hierbij naar de acties van toenmalig governor André Telting en ex-minister van Financiën, Humphrey Hildenberg om de financieel-economische situatie weer op peil te helpen. Hierbij is het advies van de juridische afdeling niet meegenomen.

Vanuit de verdediging hebben advocaten Murwin Dubois en Raoul Lobo gepleit voor het opschorten van de voorlopige hechtenis. Volgens hen zijn de ernstige bezwaren tegen hun cliënt niet langer aanwezig. Het verzoek is afgewezen door de rechter. Op 11 mei zal het requisitor van het Openbaar Ministerie plaatsvinden.

-nieuwsdienst-