James en Lakers lossen belofte aan Bryant in: ‘Deze NBA-titel is voor hem’

Maandag 12 oktober 2020 – In het langste en bijzonderste NBA-seizoen keerde LeBron James terug op zijn troon. ‘The King’ leidde Los Angeles Lakers op 35-jarige leeftijd naar de titel en loste zo zijn belofte aan de in januari overleden Lakers-legende Kobe Bryant in.
Op 28 januari, twee dagen nadat hij op een surrealistische vlucht van Philadelphia naar Los Angeles door zijn ploeggenoot Anthony Davis werd wakker geschud met het nieuws dat Bryant en diens dertienjarige dochter Gianna waren omgekomen bij een helikopterongeval in Californië, richt James zich in een emotioneel Instagram-bericht rechtstreeks tot zijn voorganger als de superster van de Lakers.
“Ik probeer iets te schrijven, maar ik moet elke keer huilen als ik aan je denk”, schrijft James aan Bryant. “Ik beloof je dat ik jouw nalatenschap zal voortzetten. Je betekent zoveel voor ons allemaal hier bij de Lakers en het is nu mijn verantwoordelijkheid om alles op me te nemen en door te gaan met wat jij begonnen bent.”
258 dagen later, op de 356e dag van het NBA-seizoen 2019/2020, stelden James en zijn ploeggenoten in een bubbel in Disney World de zeventiende titel voor de Lakers veilig door in de zesde wedstrijd van de finale met 106-93 te winnen van Miami Heat. Het was voor de basketbalclub uit Los Angeles het eerste kampioenschap sinds 2010, toen Bryant zijn vijfde titel met de Lakers veroverde.
“Sinds het tragische ongeluk van Kobe wilden we dit voor hem doen, we wilden hem niet teleurstellen”, zei Davis zondag (lokale tijd) na de beslissende zege op de Heat. “Ik weet dat Kobe van boven naar ons kijkt en trots op ons is. Als hij dit seizoen naar wedstrijden kwam, zei hij altijd: ‘Dit is jullie jaar.’ Kobe was een grote broer voor ons allemaal en deze titel is voor hem.”
James droeg zijn vierde NBA-titel ook op aan Bryant. “We waren voor het ongeluk al close als team, maar die tragedie bracht ons nog dichter bij elkaar”, zei de nu viervoudig meest waardevolle speler (MVP) van de NBA Finals. “Het overlijden van Kobe bracht de hele basketbalwereld bij elkaar, maar voor ons was het nog veel belangrijker. Vanaf dat moment hebben we tegen elkaar gezegd: ‘Dit is groter dan wij.'”
-nu.nl-