Kapitein Caffe: “Brokopondo beschikt niet over een ambulance en Arts”

Dinsdag 12 oktober 2021- Brokopondo beschikt momenteel niet over een ambulance en ook niet over een arts. Volgens Henri Caffe, kapitein van het dorp Nieuw Lombe, moet er bij ernstige gevallen een ambulance vanuit Paramaribo komen. Caffe legt uit dat er in juni een ambulance was overhandigd aan het dorp Brownsweg. Maar deze is weer uit het district gehaald. Dit wekt frustraties op bij de dorpelingen, zegt de kapitein.

 Volgens Maureen van Dijk-Wijngaarde, onderdirecteur Medische Zaken van de Medische Zending, is er sinds juni 2021 een samenwerking met de stichting Suriname Centraal Ambulancedienst (SUR-CAD).

Indien een dienstdoende gezondheidswerker uit de omgeving, een ernstig geval meldt, wordt er een ambulance van SUR-CAD gestuurd om de patiënt te vervoeren naar Paramaribo. Wijgaarde zegt dat 85% van het Surinaams grondgebied verzorgingsgebieden van de Medische Zending zijn. Deze gebieden zijn in 5 regio’s verdeeld en vervolgens in ressorten opgedeeld. Volgens de onderdirecteur beschikt Brokopondo wel over een arts.