MEER PLASTIC DAN VISSEN IN DE OCEANEN TEGEN 2050

Zaterdag 22 januari 2022- De Verenigde Naties hebben donderdag gewaarschuwd voor het groeiende probleem met plastic afval. Jaarlijks produceren we ongeveer driehonderd miljoen ton aan plastic afval, het equivalent van het gewicht van de totale wereldbevolking.

Wanneer we geen actie ondernemen, zal er tegen 2050 meer plastic rondzwerven in de oceanen dan dat er vissen zijn, waarschuwt de VN. Zo produceert men steeds vaker single-use plastics, goed voor eenmalig gebruik, in plaats van duurzame plastic producten. Niet enkel het product is vervuilend, maar ook de productie, met niet-hernieuwbare grondstoffen zoals olie.

Daarnaast zou de manier waarop we met plastic afval omgaan moeten verbeteren, zegt de VN.
Slechts negen procent van al het plastic afval ooit geproduceerd wordt, wordt gerecycleerd.
Twaalf procent wordt verbrand, maar de overige 79 procent eindigt op stortplaatsen of in de natuur.
Uit recent onderzoek blijkt dat vooral sigarettenfilters, die minuscule plasticvezels bevatten, het meest worden gevonden in het milieu.

Daarna volgen onder andere drinkflesjes, winkelzakken en rietjes.
Dit plastic afval stroomt vaak via rivieren en andere waterlopen van het binnenland naar de oceaan.
Het merendeel van deze items zullen nooit volledig vergaan, ze worden gewoon kleiner en belanden vervolgens in ons kraanwater of via voeding op ons bord.
De Verenigde Naties roepen de verschillende regeringen daarom op om meer actie te ondernemen in de strijd tegen plasticvervuiling.