Nog geen vaccinaties in Haiti

Donderdag 08 april 2021- Langer dan een jaar na de Covid-19-pandemie, heeft Haïti nog geen enkel Covid-19-vaccin ter beschikking voor zijn ruim 11 miljoen inwoners. Dit heeft geleid tot bezorgdheid onder gezondheidsdeskundigen, over het welzijn van Haïtianen. Temeer daar de politieke instabiliteit in het land toeneemt.

Haïti zal naar verwachting 756.000 doses van de Astrazeneca-vaccins ontvangen via een VN-programma dat erop gericht is de vaccins naar de meest behoeftige landen te krijgen. De gratis doses worden uiterlijk in mei verwacht. Maar zelfs met deze verlichting heeft het land uitdagingen. Haïti miste een deadline en de Indiase fabrikant van de vaccins  zegt nu prioriteit te geven aan een stijging van de lokale vraag. Het land heeft ook geen aanvraag ingediend voor een proefprogramma waarin het volgens de Pan American Health Organization een deel van de toegewezen doses vroegtijdig zou hebben ontvangen. Het gebrek aan vaccins in Haïti komt, nu  het land  meer dan 12.700 gevallen en 250 doden meldt, cijfers die volgens experts hoger liggen. Percepties blijven ook een grote uitdaging.

Hoewel gezichtsmaskers verplicht blijven bij bedrijven in Haïti, zijn de sluitingen van luchthavens en avondklok al lang opgeheven en zijn andere voorzorgsmaatregelen zeldzaam. Aanhoudende protesten en een piek in ontvoeringen en bendegerelateerde moorden doen sommigen zich afvragen hoeveel vaccins zullen worden toegediend gezien het gebrek aan stabiliteit in combinatie met een groeiend aantal mensen dat bang is om hun huis te verlaten. Velen zijn ook bang om ingeënt te worden, ondanks voorlichtingscampagnes.

-Website-