Nurmohamed dient vier klachten in bij pg en Clad

Zaterdag 20 februari 2021- De minister van Openbare Werken, Riad Nurmohamed, heeft genoeg van het onverantwoordelijk gedrag van de vorige regering. De minister heeft onlangs rapporten ingediend bij de procureur-generaal (pg) en de Centrale Landsaccountantsdienst (Clad) voor onderzoek op onduidelijkheden bij het ministerie. Er zijn vier rapporten ingediend. Er moet nog een vijfde voorbereid worden. Voordat de minister is begonnen met de presentatie, heeft hij de hoofden van zijn ministerie gesproken. “Als ik één ding verkeerd zie gebeuren en gras moet komen maaien op jullie afdeling, dan gaat u plaats maken. Er zijn genoeg mensen die u willen vervangen. Ik stop misschien over enkele jaren hier, maar jullie gaan hier blijven. Dus ik ga alle tools geven, zodat jullie vlot kunnen werken.

Onderzoek afdeling Vuilophaal en Verwerking

De eerste kwestie gaat om een onderzoekverzoek die bij Clad is ingediend. Het gaat om een zaak die bij de afdeling Vuilophaal en Verwerking (VOV) plaats moet vinden. De minister geeft aan dat er zich heel veel onduidelijkheden voordoen met betrekking tot de betalingen bij deze dienst. “Er moet gedetailleerd onderzoek plaatsvinden. Dit, omdat het vermoeden bestaat dat er in de afgelopen tijden onnodig grote bedragen zijn uitgegeven bij gebrek aan controle door onze eigen mensen. Er is een selectie gemaakt van extreem grote bedragen die zijn uitbetaald. Ik heb gevraagd naar onderzoek van deze zaak. Wij hebben gekeken waar van OW het mogelijk is te besparen.  En dat onderzoek gaf aan, dat als wij streng zijn met onze controle, wij heel veel kunnen besparen. Wij hebben bijvoorbeeld nu al een paar miljoenen kunnen besparen. Ik weet niet wat er in het verleden gebeurd is, dus wij zullen de zaak voor verder onderzoek overhandigen aan de pg”, zei minister Nurmohamed.

Grote projecten

Wat de grote projecten betreft, zal OW de Clad vragen om vooral de procedures te controleren. “Om het wat makkelijker voor Clad te maken, hebben wij voorgesteld om de projecten waarbij de kosten hoger liggen dan twee miljoen te screenen. Bij deze screening willen wij weten wat de juiste procedures zijn. Wij willen dat Clad het type aanbesteding moet controleren, daarnaast de aannemers, de bedragen, overeenkomsten; sommige mensen hebben in US Dollar overeenkomsten, mag dat wel”, zei de minister.

Voertuigen

De kwestie van voertuigen is het eerste verzoek voor onderzoek dat de minister aan de pg heeft gedaan. Nurmohamed geeft aan dat hij bij zijn aantreden als bewindsman geconfronteerd werd met de kwestie van de bussen. Hij geeft aan dat niemand binnen het ministerie hem op de hoogte had gesteld, dat er een lijst was met 50 gloednieuwe bussen die door particulieren gebruikt worden. “Ik heb in het veld moeten horen, dat er bussen in het bos zijn die door OW zijn gekocht. Door middel van assistentie heb ik een paar van die bussen teruggehaald en er is ook bewijs, dat ze van OW zijn, want de overeenkomsten zijn gevonden. Maar de rest moet nog gevonden worden. Een deel van de bussen is zonder overeenkomsten gegeven aan gewezen politici. Wij willen weten wat er is gebeurd en als die gewezen politici recht hadden om dit te doen met staatsmiddelen.  Er zijn ook documenten dat één van de bussen bij een sport is, waarvan ik nooit een artikel gelezen heb. Staatsbussen vallen onder OW en ze zijn geen eigendom van de president of een of andere politicus. Wij vragen aan de pg dat hij die bewuste politicus vraagt wat er precies is gebeurd”, zegt de minister. Verder gaf hij aan dat hij vaak gebeld wordt, dat er zelfs graafmachines in districten zijn op terreinen van particulieren.

Onwettig in dienst treden

Naar zeggen van Nurmohamed hebben de ministeries van OW en Regionale Ontwikkeling & Sport (ROS) te veel ambtenaren in dienst. OW heeft ongeveer 1500 nieuwe mensen gehad. Deze mensen hebben bij missive een beschikking gekregen met heel veel onvolkomenheden. “Hierin willen wij verduidelijking. Wij willen van de pg weten hoe het komt, dat er zulke handelingen achter de rug van OW zijn gepleegd,” aldus Nurmohamed.

-Sun-