Oefenduel met Spanje belangrijk voor Oranje in strijd om ticket WK 2022

Woensdag 11 november 2020- In het drukke Oranje-schema lijkt de vriendschappelijke wedstrijd van woensdag tegen Spanje niet zo zwaar te wegen in het drukke programma van Oranje, maar het tegendeel is waar. Na de overwinning op Spanje is het Nederlands elftal richting pot 1 voor de WK-kwalificatie loting, daarmee komt het eindtoernooi in Qatar dichterbij.

De kwalificatiereeks voor het WK is veel moeilijker dan de kwalificatiereeks voor het EK omdat slechts 13 Europese landen in aanmerking komen voor deelname aan het WK. 24 landen hebben deelgenomen aan het EK.

Europese landen worden in de WK-kwalificaties in tien groepen verdeeld, en slechts tien winnaars plaatsen zich direct voor de finale in Qatar eind 2022. De tien nummers twee en twee landen uit de National League namen deel aan de play-offs en streden om de laatste drie WK-tickets.

Oranje eindigde als tweede in de groep achter Duitsland in de afgelopen EK-kwalificatie en dat volstond voor kwalificatie, maar in de WK-kwalificatie zou dat niet genoeg zijn voor een directe plaatsing.

Daarom is het belangrijk om in pot 1 (de 55 UEFA-landen verdeeld in 6 potten) zitting te nemen voor de WK-kwalificatiewedstrijd op 7 december om de sterkste landen te ontlopen. Tijdens de loting van WK 2002 kwam oranje in een poule samen met Portugal terecht en was de latere wereldkampioen Frankrijk een van de tegenstanders in de competitie om kaartjes voor het WK 2018. Oranje miste tweemaal het WK.

Om in pot 1 terecht te komen, moet Oranje na de interlandperiode tot de top tien van de Europese landen in FIFA behoren en ook de resultaten van de wedstrijd met Spanje zullen hier invloed op hebben.

De beste UEFA-landen op de FIFA-ranglijst:

1. België – 1.765 punten

2.Frankrijk – 1.752 punten

4. Engeland – 1.669 punten

5. Portugal – 1.661 punten

6. Spanje – 1.639 punten

9. Kroatië – 1.634 punten

12. Italië – 1.612 punten

13 Denemarken – 1.610 punten

14. Duitsland – 1.607 punten

15 Nederland – 1.596 punten

16. Zwitserland – 1.589 punten

18. Polen – 1.568 punten

Oranje is het tiende Europese land op de ranglijst.

Nederland staat momenteel op de 15e plaats in de FIFA-ranglijst en 10e in de Europese landen. Om een voorsprong te hebben op nummer 16 Zwitserland, is klein. Oranje heeft daarom punten nodig om te voorkomen dat de Zwitsers een plek binnenhalen in pot 1 bij de loting ten koste van Nederland.

Wint Nederland de wedstrijd tegen Spanje,kunnen zij punten binnenhalen voor de FIFA-ranking, ook al betreft het een oefenduel. Oranje kan daaran in de Nations League-wedstrijden tegen Bosnie en Herzegovina(Zondag) en Polen(Woensdag 18 november) punten binnen halen in de hoop Zwitserland achter zich te houden.

Zwitserland speelt woensdagavond een vriendschappelijke wedstrijd tegen België en vervolgens tegen Spanje de Nations League-confrontatie (zaterdag) en Oekraïne (dinsdag).

Nederland-Spanje begint woensdagavond om 8.45 uur de wedstrijd in de lege Johan Cruijff ArenA onder leiding van de Italiaanse scheidsrechter Davide Massa.

-nu.nl / Tanitshah Kirton-