Ongeplaatste tiener Swiatek wint op indrukwekkende wijze Roland Garros.

ZONDAG 11 OKTOBER 2020-Iga Swiatek (19) heeft op indrukwekkende wijze Roland Garros gewonnen. De tiener was in haar eerste grandslamfinale de Amerikaanse Sofia Kenin, nummer zes van de wereld, overduidelijk de baas: 6-4 6-1. Daarmee is ze de eerste Poolse tennisster ooit die een grand slam wint.
Swiatek, nummer 54 van de wereld, begon sterk aan de vrouwenfinale van Roland Garros. Voor het eerst stond ze in de eindstrijd van een grand slam, als ongeplaatste speelster. Daarmee bereikte de 19-jarige Swiatek al een mijlpaal: voor het eerst in 81 jaar stond een Poolse in Parijs in de finale. Jadwiga Jedrzejowska ging haar in 1939 voor, maar won uiteindelijk niet.
Acht jaar geleden kende Polen ook een finaliste op een grand slam: Agnieszka Radwanska. Zij nam het op Wimbledon op tegen Serena Williams die er met de hoofdprijs vandoor ging. Wat haar voorgangers niet lukte, daarin slaagde Swiatek zaterdagmiddag wel.
Pas 19 jaar oud dus, in de eerste finale ooit tegenover Sofia Kenin, de mondiale nummer 6 en winnares van Austrialian Open dit jaar. Maar Swiatek kende geen zenuwen. Ze greep meteen de leiding en liep uit naar 3-0. Kenin toonde haar klasse en veerkracht, hoewel gravel niet haar favoriete ondergrond is, en kwam terug tot: 3-3. Daarna ging het gelijk op, maar beschikte Swiatek over de langste adem en greep de eerste set met 6-4.
n de tweede set gaf Swiatek gas bij. Na de medical time-out voor een blessurebehandeling aan haar bovenbeen, bij een 2-1 voorsprong voor de Poolse, kon Kenin het tempo niet meer bijbenen. Op indrukwekkende wijze walste de tiener over de in Rusland geboren Amerikaanse heen: 6-1. Opnieuw had Swiatek aan twee sets voldoende, zoals in het hele toernooi. De Belgische Justine Henin was in 2007 de laatste die de titel in Parijs veroverde zonder setverlies.
Na afloop bedankte ze alles en iedereen in Parijs, maar vooral haar vader, die als roeier aan de Olympische Spelen deelnam. ,,Hij heeft me echt alles geleerd”, liet Swiatek geëmotioneerd weten. ,,Dankzij hem sta ik met zelfvertrouwen op de baan. Hij heeft mij professioneel leren denken en doen. Zo heeft hij me opgevoed. Ik vind het nu heel moeilijk om over hem te praten. Ik kan mijn gedachten niet onder woorden brengen. Maar ik houd van hem.

– AD/NL –