Ordening goudsector is een uitdaging

Dinsdag 23 februari 2021-Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen wil spoedig overgaan tot het innen van belasting uit de kleinschalige goudsector. Dit laat vooralsnog te wensen over, zegt minister David Abiamofo. Om ervoor te zorgen dat de staat Suriname zijn aandeel krijgt uit deze sector vindt er nu een registratie plaats van goudzoekers. Echter, de ordening gaat gepaard met een aantal uitdagingen.

Uit de gesprekken die gevoerd zijn met de belanghebbenden in de goudsector is naar voren gekomen dat zij open staan voor een ordening. “Het beleid kan niet gebaseerd zijn op schattingen van het aantal porknokkers dat werkzaam is in de verschillende gebieden”, zegt minister Abiamofo.

De porknokkers gebruiken verschillende middelen om goud te zoeken. Dit is ook een uitdaging voor de ordening in de sector. Een aantal van de stoffen, is overgebracht naar het laboratorium voor onderzoek. Zolang het niet duidelijk is wat de gevolgen zijn voor het milieu, is het de goudzoekers verboden om gebruik te maken van deze middelen, aldus minister Abiamofo.

STVS NIEUWSDIENST –