Overcome van Live: het ‘9/11-nummer’ was vooral in Nederland een grote hit

Zaterdag 11 september 2021 – Grote kans dat je twintig jaar na dato bij de eerste tonen van Overcome van Live gelijk de beelden van de aanslagen van 11 september 2001 weer voor je ziet. Het nummer van de Amerikaanse band ontpopte zich destijds tot troostlied, maar werd nergens in de wereld zo’n groot hitlijstsucces als in Nederland en België.

Hoewel Overcome voor velen hét nummer werd dat ze associëren met de aanslagen die op 11 september in de Verenigde Staten plaatsvonden, schreef frontman Ed Kowalczyk van de band Live het nummer niet over de gebeurtenissen van die dag. Het nummer was op dat moment namelijk al lang en breed af.

Live zou de week na de aanslag al zijn vijfde album V uitbrengen, waar Overcome deel van uitmaakt. Het nummer, dat lijkt te gaan over een religieuze ervaring in de duistere moderne wereld, was nooit bedoeld om als single te verschijnen. In de VS gebeurde dat ook nooit officieel.

Na de aanslagen op 11 september begonnen verschillende radiozenders het nummer echter te draaien vanwege de toepasselijke tekst. In Nederland werd het ook gebruikt onder beelden van de desastreuze gevolgen van het instorten van de Twin Towers in New York.

-nu.nl-