Surinaamse delegatie werkt lijvig programma af in Guyana

Donderdag 15 oktober 2020 – Een delegatie uit Suriname, bestaande uit onder meer de ministers Albert Ramdin, Amar Ramadhin en Riad Nurmohamed is naar Guyana afgereisd waar er gesprekken zullen worden gevoerd aangaande de samenwerking tussen beide landen op economisch en technisch vlak. De delegatie is op woensdag 14 oktober 2020 richting Georgetown vertrokken en zal daar verspreid over twee dagen een lijvig programma afwerken.

Minister Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) legt als delegatieleider uit dat het een regulier werkbezoek betreft, dat tevens een rechtstreeks gevolg is van de afspraken die in augustus zijn gemaakt tussen president Chandrikapersad Santokhi en Irfaan Ali van Guyana. Aan hun ministers van Buitenlandse Zaken was toen de opdracht gegeven de relatie tussen de beide landen te evalueren. De bewindslieden hebben tussentijds via Zoom evaluatiemeetings gehad en een overzicht gemaakt van hoe die relatie eruitziet.

Echter willen de regeringsleiders het overleg naar het presidentieel niveau brengen. Reden waarom er in Georgetown fysiek en formeel overleg gevoerd zal worden. De ontmoeting heeft een drieledig doel: Het eerste is om de evaluatie te bespreken en vast te stellen welke nieuwe vormen van overlegmomenten gecreëerd moeten worden en die passen binnen het nieuwe raamwerk van overleg tussen de twee presidenten. De bedoeling is dat uit het overleg een agenda komt voor de strategische ontmoeting tussen de staatshoofden in de marges van de Onafhankelijkheidsviering in november in Suriname.

-de-boodschap-