Suriname en Guyana praten over samenwerking naar klimaatconferentie COP26

Dinsdag 14 september 2021- De Guyanese vicepresident, Bharrat Jagdeo, heeft gesprekken gevoerd met onder andere de ministers van Natuurlijke Hulpbronnen, David Abiamofo en van Ruimtelijke ordening en Milieu, Silvano Tjong Ahin. Jagdeo is gisteren voor een tweedaags bezoek aangekomen in Suriname. Hij staat aan het hoofd van een delegatie van tien personen.

President Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk hebben hem ontvangen. Jagdeo zal praten over samenwerking naar de aanstaande klimaatconferentie COP26 in Schotland. De klimaattop wordt in november gehouden. Ook de bespreking van andere collectieve projecten staat op de agenda.

Specifiek zal ook worden gesproken over samenwerking op het gebied van mangrovebossen. Suriname heeft door projecten van professor Sieuwnath Naipal aardig wat ervaring opgebouwd met mangrove. En aangezien Suriname en Guyana kampen met dezelfde problemen in de kustzone, willen beide landen samenwerken bij de aanpak hiervan.

Jagdeo staat erom bekend dat hij veel internationale ervaring heeft over klimaatvraagstukken. Suriname wil met Guyana ook over de Carbon belasting praten. “Carbon Tax is op dit moment een voorstel dat ligt bij verschillende landen”, laat minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken optekenen door de Communicatie Dienst Suriname (CDS). Op het stuk van het beheer van de bossen in beide landen wordt gekeken naar hoe dat eruit moet zien, zodat er op een verantwoordelijke manier kan worden omgegaan met het bos. Beide landen zullen nagaan of er een mogelijke samenwerking kan worden opgezet tussen het Nationaal Instituut Milieu Ontwikkeling Suriname (NIMOS) en het Milieu Protectie Agentschap in Guyana.