Suriname Voorzitter CARIFORUM en de Speciale Ministeriële Vergadering

VRIJDAG 10 JULI 2020-De Speciale Ministeriële Vergadering van Ministers van CARIFORUM lid landen heeft plaatsgevonden via video conferentie. Ambassadeur Yldiz Pollack-Beighle, Minister van Buitenlandse Zaken heeft deze Vergadering voorgezeten. Tijdens deze vergadering, welke gehouden werd op 9 juli 2020, heeft de Caraïbische regio zich gebogen over de status van de post-Cotonou onderhandelingen.
De looptijd van de Cotonou Overeenkomst, welke de ontwikkelingsrelatie regelt tussen de Afrikaanse, Caraïbische -en Pacifische Staten (ACP) en de Europese Unie, is inmiddels verlopen en het is daarom van belang dat deze partners bijeenkomen om afspraken te maken voor het vervolg van de relatie. De onderhandelingen hiertoe, die in september 2018 zijn gelanceerd, hebben voornamelijk plaatsgevonden in Brussel, waarbij ook de Ambassade van Suriname in België een belangrijke bijdrage heeft geleverd. Suriname was namelijk medeverantwoordelijk voor de onderhandeling van het hoofdstuk dat handelt over duurzaamheid van het milieu, klimaatsverandering en duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen.
De nieuwe afspraken tussen partijen zullen worden vastgelegd in een Algemeen Document en drie (3) separate Regionale Protocollen voor de regio’s van de ACP. Daarbij gelden als belangrijke uitgangspunten armoedebestrijding en de integratie van de economieën van de ACP-landen in de wereld economie.
Tijdens deze Speciale Vergadering hebben de regionale, politieke en technische onderhandelaars de vergadering geïnformeerd over de status van de onderhandelingen alsmede het vervolgtraject, inclusief ondertekening van de nieuwe overeenkomst.
Suriname vervult ingaande 1 juli 2020, de functie van Voorzitter van het Caraïbisch Forum (CARIFORUM) bestaande uit 16 landen, voor de periode van één (1) jaar en neemt de voorzittershamer over van St. Vincent and the Grenadines.
Het ligt voorts in de bedoeling dat Suriname tot 30 juni 2021, naast de CARIFORUM technische en ministeriële vergaderingen, leidinggeeft aan de vergaderingen tussen de CARIFORUM en de Europese Unie.
Suriname zal in deze voorhoedepositie een substantiële bijdrage leveren aan de uitvoering van de samenwerking met de Europese Unie, maar ook de samenwerking binnen het Zuid-Zuid raamwerk tussen de ACP-landen en regio’s onderling. Voorts zullen de nationale ontwikkelingsdoelen verder gestalte krijgen ten bate van het Surinaams volk.

MINISTERIE VAN BUITENLANDSE ZAKEN