Tientallen Afghanen, onder wie tolken, via Pakistan geëvacueerd naar Nederland

Dinsdag 12 oktober 2021 – Vandaag zijn 46 Afghanen, onder wie 42 tolken, uit Kabul naar Pakistan gevlogen. Het merendeel van de groep heeft als eindbestemming Nederland.

In het vliegtuig zaten 42 mensen die vallen onder de tolkenregeling, één Afghaan met een Nederlandse verblijfsvergunning en drie mensen die op de Nederlandse evacuatielijst staan onder de motie Belhaj. Die motie stelt dat alle Afghanen die de Nederlandse missie hebben geholpen, moeten worden geëvacueerd.

Doorreizen naar Nederland
De groep is door de Nederlandse ambassadeur en zijn staf opgevangen op het vliegveld van Islamabad. In samenwerking met de Internationale Organisatie voor Migratie krijgen ze tijdelijk onderdak en worden ze geholpen met de noodzakelijke formaliteiten. Vervolgens zal de ambassade hen helpen om door te reizen naar Nederland.

Deze evacuatie is in samenwerking met de Pakistaanse autoriteiten mogelijk gemaakt, laat het ministerie van Buitenlandse zaken weten. Naast de groep die als eindbestemming Nederland heeft, zijn er ook mensen naar Islamabad overgebracht met andere westerse landen als eindbestemming.

Samenwerking andere landen
Het is de eerste keer sinds eind augustus dat een grotere groep Afghanen met het vliegtuig van Kabul naar Islamabad kon reizen en dan doorreist naar Nederland. Het ministerie wil geen mededelingen doen over mogelijke toekomstige vluchten.

Nederland blijft zich volgens het ministerie inzetten om ook andere Nederlanders en Afghanen die daarvoor in aanmerking komen, in veiligheid te brengen. Hiervoor bekijken ze alle mogelijkheden, waaronder de samenwerking met andere landen.

-rtlnieuws.nl-