Tom-Jelte Slagter heeft een punt achter zijn loopbaan als wielrenner gezet. De 31-jarige Groninger wil meer tijd met zijn familie doorbrengen.

Dinsdag 17 november 2020 – “Wielrennen was een groot deel van mijn leven, maar het is nooit mijn héle leven geweest”, zegt Slagter, die aan de slag gaat als vertegenwoordiger bij een tractormerk, zaterdag in het Dagblad van het Noorden.

Met name het missen van ‘thuis’ werd steeds zwaarder voor Slagter, vooral in het heuvelachtige landschap. “Elke dag gaan er veel mensen uit. Ik wil het liefst gewoon bij de kinderen zijn.”

Slagter begon zijn carrière bij de Rabobank-ploeg, waarvoor hij in 2011 zijn profdebuut maakte in het peloton. Daarna stond hij onder contract bij achtereenvolgens Belkin, Garmin Sharp, Cannondale, Dimension Data en afgelopen seizoen B&B Hotels-Vital Concept.

Tot de handcomputers van Slagter behoort onder meer de overall winnaar van de Tour de France 2013. 2014 was zijn meest succesvolle jaar, met twee etappezeges in Parijs-Nice, een zesde plaats in Luik-Bastenaken-Luik en een vijfde plaats in de Waalse Pijl.

Slagter reed vier keer de Giro d’Italia, drie keer de Tour de France en één keer de Vuelta a España. Na de doop van de Giro-ronde in 2011 te hebben meegemaakt, bereikte hij pas na drie weken het einde.

-NU.nl/ Tanitshah Kirton-