Uruguayaanse spelersvakbond pleit voor vrijspraak Cavani: ‘FA is zelf racistisch’

Maandag 4 januari 2021-Als het aan de Uruguayaanse spelersvakbond ligt, wordt Edinson Cavani vrijgesproken van zijn schorsing. De spits van Manchester United moet drie wedstrijden vanaf de kant toekijken vanwege een veelbesproken reactie op social media van Cavani. De vakbond vindt dat Cavani zich niet schuldig heeft gemaakt aan racisme.
Cavani plaatste een Instagram-post en reageerde op iemand met de woorden ‘gracias negrito’. Het leidde tot ophef in Engeland, waarna de FA besloot de spits voor drie wedstrijden te schorsen. Tevens kreeg de aanvaller een boete van 112.000 euro. Afgelopen vrijdag zat Cavani het eerste deel van zijn schorsing uit, toen zijn ploeg het opnam tegen Aston Villa (2-1).
Als het aan de Uruguayaanse spelersvakbond ligt, blijft het bij die ene wedstrijd. ,,In plaats van racisme te veroordelen, is de Engelse FA zelf discriminerend geweest tegen de cultuur en de manier van leven van het Uruguayaanse volk.” Volgens de bond geldt het woord ‘negrito’ in Engeland als racistisch, terwijl het in de Spaanstalige Latijns-Amerikaanse landen juist in positieve zin wordt gebruikt.
,,De FA heeft een bevooroordeelde, dogmatische en etnocentrische visie’’, vervolgt de uitgesproken bond, die eist dat Cavani wordt vrijgesproken zodat zijn goede naam weer in ere wordt hersteld. De spits kwam deze zomer transfervrij binnen bij Manchester United, nadat zijn contract bij Paris Saint-Germain was afgelopen. Hij was dit seizoen al goed voor drie competitietreffers.
AD/NL –