Van der Breggen is knecht bij afscheidskoers: ‘Het hoeft gelukkig niet meer’

Zaterdag 25 september 2021- De laatste weken van haar glansrijke carrière als profrenster waren niet altijd even leuk, maar Anna van der Breggen (31) heeft nog veel zin in haar afscheidswedstrijd zaterdag bij de WK in België. Ook nu ze door een unieke vormdip niet bij de kanshebbers hoort.

Het woord voelt haast als vloeken in de kerk bij een enkelvoudig olympisch kampioene, drievoudig wereldkampioene en viervoudig winnares van de Giro Rosa. Maar Van der Breggen heeft er geen enkel probleem mee.

“Je mag me gewoon knecht noemen, dat is niet erg”, zegt de 31-jarige Zwolse met een lach in gesprek met NU.nl. “Ik doe het graag. De andere meiden hebben altijd die rol op zich genomen voor mij, dus ik vind het niet erg om een keer wat terug te doen. Ik vind het zelfs wel mooi.”

Bij haar vorige acht deelnames aan de WK-wegrit eindigde Van der Breggen zeven keer in de top tien en vier keer op het podium. Normaal gesproken zou ze ook zaterdag in Vlaanderen voor een topklassering gaan, maar de regerend wereldkampioene kwakkelt sinds de Olympische Spelen van Tokio, het hoofddoel van haar afscheidsseizoen.

Misschien komt het doordat ze de Spelen in haar hoofd al benaderde als het einde van haar loopbaan, misschien komt het doordat ze in het eerste deel van 2021 meer heeft gekoerst dan normaal of misschien komt het doordat ze de afgelopen druk is geweest met een verhuizing en haar aanstaande rol als ploegleider bij haar ploeg SD Worx.

Feit is dat Van der Breggen begin deze maand bij de Spaanse rittenkoers Challenge by La Vuelta fysiek totaal niet haar niveau haalde en opeens in de achterhoede meedeed. “Ik voel me best goed, alleen op de fiets gaat het gewoon niet. Gelukkig heb ik dit nog nooit eerder gehad, al is het ook best bijzonder om dit nog een keer te ervaren zo aan het einde van mijn carrière.”

-Nu.nl-