Vanaf vandaag is AZP in staat borstkanker in een multidisciplinaire setting te behandelen

Woensdag 07 april 2021- Vanaf vandaag is het Academisch Ziekenhuis Suriname in staat borstkanker in een multidisciplinaire setting te behandelen. Volgens Claudia Marica-Redan, directeur van het AZP, is de laatste stap gezet om alles rondom borstonderzoek en diagnose te op te leveren.

Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo heeft een Vacuüm Bi-apparaat in ontvangst genomen. Dit ter versterking van het apparaten bestand van het Mammacentrum Suriname. Met deze donatie van goudmultinational Newmont, wil het centrum een grotere bijdrage leveren op het gebied van borstkankerpreventie. Borstkanker is in de afgelopen jaren een steeds groter maatschappelijk probleem geworden. Het ziekenhuis gaat door een moeilijke periode, maar zal blijven investeren in verbetering van de zorg.

Het Mammacentrum Suriname opende in april 2018 haar deuren en houdt zich bezig met de preventie en zorg van borstkankers voor de samenleving. Het AZP biedt in dit centrum optimale mammazorg aan de Surinaamse samenleving. Newmont is een van de partners waarmee er gestreefd wordt naar verbetering van de zorg. Het bedrijf is een belangrijke partner als het gaat om het verder realiseren van de doelen die AZP heeft uitgezet.

Ziekenhuisdirecteur Claudia Marica-Redan vindt dat vrouwen deze ontwikkeling met zijn allen moeten toejuichen”, want we hebben vandaag een laatste stap gezet naar een complete mammazorg waar we alles rond borstonderzoek kunnen leveren”. Ze benadrukt dat het centrum staat voor preventie. “Met de geste van Newmont zijn we nu in staat een stap vooruit te zetten richting de diagnostiek.”

Maar ondanks de complete zorg die het ziekenhuis nu kan bieden, zijn er toch uitdagingen. Eén daarvan is het verzekeringsplafond. De verzekering dekt tot een bepaald bedrag of aantal behandelingen de kosten. “Het is voorgekomen dat de patiënt halverwege de behandeling zegt niet te kunnen betalen, maar we kunnen niet stoppen met de behandeling. We kiezen ervoor om gewoon door te gaan en zien wel achteraf hoe we de betaling regelen”, aldus Thakoer. Het vacuüm biopsie apparaat is 58.680 euro waard.

– Website-