Vera Bergkamp gekozen tot nieuwe voorzitter Tweede Kamer

Woensdag 07 april 2021- Vera Bergkamp (D66) is door de Tweede Kamer gekozen als nieuwe voorzitter. Daarmee komt een einde aan de termijn van Khadija Arib (PvdA). Ook Martin Bosma (PVV) viste achter het net. Bergkamp kreeg 74 stemmen en haalde daarmee al direct in de eerste ronde een volstrekte meerderheid. In totaal werden 144 stemmen uitgebracht, waarvan vijf ongeldig. Arib kreeg 38 stemmen en Bosma 27.

Van wie de stemmen precies afkomstig zijn, is onbekend. De Tweede Kamerleden mochten namelijk na een debat met de kandidaten individueel een briefstem uitbrengen. Dat gebeurde anoniem. Er was partijen veel aan gelegen om het voorzitterschap te bemachtigen. De Kamervoorzitter gaat immers over de procedure, wijst sprekers toe en bevindt zich in een machtige positie.

In aanloop naar de verkiezing werd dan ook nadrukkelijk aan de stoelpoten van Arib gezaagd, die de afgelopen jaren voorzitter was. Hoewel de PvdA-preses bij de buitenwacht populair is, viel haar soevereine houding lang niet bij iedereen even goed. Voor de verkiezingen leken VVD, D66 en CDA haar al te willen lozen.

-telegraaf.nl-