Weer verwijdert Facebook foto van donkere Leonardo, ditmaal als roetveegpiet

Zondag 15 november 2020-Facebook heeft opnieuw een foto van Leonardo van Lenthe uit Ommen met een pietenpak aan verwijderd. In september is een foto van de 29-jarige donkere man als Piet, maar dan zonder schmink, door Facebook offline gehaald. Deze week is een foto van hem met roetvegen op zijn gezicht verwijderd. ,,Ik voel mij weer gekwetst.”
Leonardo is geboren in Brazilië, maar opgegroeid in Dalfsen. Als kleine jongen vond hij het sinterklaasfeest al fantastisch. De laatste jaren speelde hij steevast Zwarte Piet voor sinterklaasvereniging ‘Het Grote Boek van Sinterklaas’. Dit jaar schminkt hij alleen wat ‘roetvegen’ op zijn gezicht. ,,Je merkt dat veel mensen, helemaal bij grote bedrijven, alleen nog roetveegpieten willen”, vertelt hij.
Haatdragend gebruik
De sinterklaasvereniging plaatst donderdag een promofilmpje voor alle activiteiten met Leonardo als roetveegpiet, een andere Piet met wat roetvegen op zijn gezicht en een Sinterklaas op Facebook. Een dag later is het bericht offline gehaald omdat het bericht ‘in strijd is met de richtlijnen rond haatdragend gebruik.’ Het internationale sociale medium verwijdert ‘om racisme een halt toe te roepen’ alles wat met Zwarte Piet te maken heeft. Roetveegpieten zijn wel toegestaan.
,,Het is belachelijk. Dit lijkt mij echt niet in te gaan tegen de richtlijnen van Facebook. We proberen rekening te houden met mensen die Zwarte Piet niet vinden kunnen en dan blijkt het weer niet goed te zijn”, zegt Leonardo.
Geen pruik
Hij erkent ook dat het wel lastig is om te zien of hij nu een Zwarte Piet of een roetveegpiet is vanwege zijn huidskleur en lichtinval op de foto, maar vindt dat Facebook dan niet zomaar zijn foto kan verwijderen. ,,Ik kan daar niks aan doen. Ik voel mij weer gekwetst. Ik heb alleen wat roetvegen opgedaan en heb zelfs geen pruik op.”
Ook de sinterklaasvereniging baalt van de situatie en heeft Facebook gevraagd de foto weer terug te plaatsen. ,,We vinden het verre van tof. Onze reclame is weg en we kunnen geen nieuwe reclame maken omdat we geblokkeerd zijn. We missen gewoon inkomsten omdat juist nu videobellen hot is. Ik snap een dergelijke manier van verbieden door Facebook, maar zorg dan dat je de juiste controles doet”, zegt penningmeester Jeroen van Gelder.
Weinig vertrouwen
Leonardo heeft niet veel vertrouwen dat Facebook de foto weer teruggeplaatst. ,,We moeten hier maar niet te veel energie in steken, want ik heb er weinig vertrouwen dat Facebook er echt iets aan doet om dit te voorkomen. De vorige foto waar ik met een pietenpak op stond zonder schmink op, heeft Facebook na berichtgeving door media meteen weer teruggeplaatst en na een week weer verwijderd.” Facebook was dit weekend niet bereikbaar om inhoudelijk te reageren.
Zijn plezier om het hulpje van Sinterklaas te spelen, laat hij er niet door verpesten. ,,Dit jaar zijn er minder activiteiten vanwege corona. Mensen kunnen wel met ons videobellen. Ik kijk er elk jaar naar uit om het pietenpak aan te trekken.”
Ad.nl-