Wereld toiletten dag; Slechte hygiëne houdt verband met de overdracht van ziekten

Donderdag 19 november 2020- Vandaag 19 november wereld toiletten dag wordt er stil gestaan bij het feit dat nog niet een ieder over goede sanitaire voorzieningen voornamelijk een toilet kan beschikken. Internationale organisaties zoals de Verenigde Naties en de Wereld Gezondheidsorganisatie roepen op om duurzame-ontwikkelingsdoelstelling 6 te bereiken en dat is; water en sanitaire voorzieningen voor iedereen tegen 2030. Het thema van Wereld Toiletten dag dit jaar is: “Duurzame sanitaire voorzieningen en klimaatverandering”.

Slechte hygiëne heeft als gevolg de overdracht van ziekten zoals cholera, diarree, dysenterie, hepatitis A, tyfus en polio en verergert dwerggroei. Slechte sanitaire voorzieningen dragen ook bij aan ondervoeding. Onvoldoende sanitaire voorzieningen veroorzaken naar schatting 432.000 sterfgevallen door diarree per jaar. Voedseltechnoloog/microbioloog Ricky Stutgard zegt dat ontlasting een heleboel ziektekiemen heeft. Als het niet op een goede manier wordt opgeslagen, kan dat voor problemen zorgen. Hij geeft aan dat een toilet erg belangrijk is voor het realiseren van een goede hygiëne. “Ik ben blij met de Internationale Toiletten dag, omdat we elkaar op die manier bewust van kunnen maken dat niet iedereen een toilet heeft.”

De voedseltechnoloog/microbioloog merkt op dat in de districten, zowel in de nabije en verre districten en ook het binnenland, er nog steeds situaties zijn die lijken op de situatie van rond de periode 1900 – 1928 in Suriname, toen er nog geen goede toiletten waren en mensen gebruik maakten van een privaat. Hij vindt het daarom noodzakelijk dat we niet alleen op 19 november denken aan het belang van toiletten, maar dat we ons het heel jaar door ervan vergewissen dat er meer dingen moeten gebeuren om ervoor te zorgen dat iedereen een toilet heeft om zijn behoefte te doen en de handen in voldoende mate te wassen.

-STVS nieuwsdienst-