#Trashtag Challenge ook in Suriname

24 March 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Zondag 24 maart 2019 – Op internet is een nieuwe challenge gestart. Deze iets wat positief. De laatste online challenge die viraal ging, was de ice bucket challenge om aandacht te vragen voor de zenuwziekte-ALS- een progressieve neurodegeneratieve ziekte die zenuwcellen in de hersenen en het ruggenmerg beïnvloedt. Er is wereldwijd $115 miljoen verzameld. Met deze nieuwe #trashtag challenge kan de wereld er schoner uit zien.

Suriname deed mee aan deze #trashtag challenge door het project ‘Clean up Abra Broki. De organisaties Friends of Green Suriname, Stg. SuReSur en Conservation International Suriname staan achter deze schoonmaak actie. Bij dit project hebben jongeren van de buurt actief meegewerkt aan de schoonmaak van hun omgeving. De van ’t Hogerhuys-, Calcuta-, Kankantrie- en Slangenhoutstraat zijn aangedaan bij deze schoonmaak. Er zal om de twee (2) maanden in de verschillende woonwijken worden schoongemaakt. De totale buurt mag dan participeren om zo ook betrokken te zijn bij het schoonmaken en schoon houden van hun omgeving. Klik hier voor de video . 

In het weekend van 13 maart werden mensen over de gehele wereld geïnspireerd om mee te doen met deze nieuwe challenge. De uitdaging is om naar plekken te gaan, waar er rommel te zien is, het vuil op te rapen en een voor en na foto te posten op social media. Tot nu toe zijn er ruim 26.000 berichten gelabeled op Instagram. Zodoende hebben mensen hun omgeving schoongemaakt. Het begon met een foto op de Instagram page van de @boyscoutsofamerica. Een jongeman staat in het bos tussen rommel en de volgende foto staan er vuilniszakken; de rommel is opgeruimd. Om de challenge wereldkundig te maken plaatst de hastag #trashtag onder de post.

De #trashtag-challenge werd in 2015 voor het eerst gestart door het outdoor-kledingbedrijf UCO, volgens Mashable. De oorspronkelijke uitdaging leidde ertoe dat 10.000 stuks plastic tegen oktober 2016 werden opgehaald. Deze challenge heeft geleid tot meer bewustwording van zwerfvuil en oceaanplastic. Meer dan 150 miljoen ton plastic zit in onze oceanen, volgens een World Economic Forum-artikel uit 2016, en een rapport uit de Britse regering van 2018 waarschuwde dat de hoeveelheid plastic die de oceanen van de wereld vervuilt naar verwachting tussen 2015 en 2025 zal verdrievoudigen.-.

 

-https://www.globalcitizen.org/en/content/trash-tag-challenge-plastic-waste/

https://edition.cnn.com/2019/03/12/world/trashtag-internet-challenge-intl/index.html

Camera: Navin Bisai
Montage: Anthony Gödeken
Verslag: Xaviera L. Arnhem-