46 verdachten aangehouden na explosie in drukke winkelstraat Istanboel

14 November 2022

In: Nieuws
Comments: 0

De Turkse politie heeft 46 verdachten van de explosie in Istanboel gearresteerd, meldt binnenlandminister Süleyman Soylu. Onder hen is vermoedelijk ook de persoon die het explosief plaatste. Zondagmiddag kwamen zes mensen om het leven doordat een bom ontplofte in een winkelstraat waarbij 81 personen gewond raakten.

Op het moment van de explosie was het druk in de Istiklalstraat, vergelijkbaar met de Kalverstraat in Amsterdam. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei eerder op zondag dat alles op een aanslag wijst. Hij sprak van een “lafhartige aanval”.

Volgens de buitenlandminister zit de Koerdische PKK achter de explosie. “Volgens onze bevindingen is de terreurorganisatie PKK verantwoordelijk”, zei Soylu. De groep wordt door onder andere de Europese Unie en de NAVO gezien als een terroristische organisatie.

Het bevel voor de aanslag is volgens de autoriteiten gegeven in de Noord-Syrische stad Kobani, waar Turkije in het verleden operaties heeft uitgevoerd tegen de Syrisch-Koerdische militie YPG.

De explosie vond plaats rond 16.20 uur (lokale tijd). Direct daarna doken video’s op waarop te zien is dat een vrouw vlak voor de knal iets achterlaat in de drukke winkelstraat. Erdogan bevestigde dat een vrouw bij de aanslag betrokken was.

Verdachte vrouw zou getraind zijn door Koerdische soldaten

De politie van Istanboel zegt dat de vrouw uit Syrië komt en dat ze daar getraind is door Koerdische soldaten. Desondanks kon een Turkse functionaris niet

uitsluiten dat de vrouw banden met Islamitische Staat heeft. Niemand heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de explosie.

Op een paar honderd meter van de plek van het incident is het Nederlands consulaat-generaal gevestigd. Ook de Russische en Griekse consulaten-generaal zitten in dat gebied.

-nu.nl-