500.000 Oekraïners gevlucht, Zelensky wil gevangenen mee laten vechten

28 February 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 28 februari 2022 – Al meer dan een half miljoen mensen zijn uit Oekraïne gevlucht sinds de oorlog met Rusland uitbrak, zegt VN-vluchtelingenchef Filippo Grandi op Twitter. De meeste vluchtelingen zoeken de Poolse grens op. Intussen wil de Oekraïense president Volodymyr Zelensky gevangenen, met militaire ervaring, vrijlaten zodat ze tegen Rusland kunnen vechten.

Zelensky sprak van een “moeilijke, maar noodzakelijke” beslissing.” Volgens hem moeten de gevangenen naar de frontlinie worden gestuurd. “Onze prioriteit ligt bij de verdediging van Oekraïne.”

Het is niet de eerste keer dat de Oekraïense president op creatieve wijze probeert de verdediging van zijn land te versterken. Eerder konden alle inwoners die tegen de Russen wilden vechten al een wapen ophalen en werd op nationale televisie uitgelegd hoe zij molotovcocktails (brandbommen) kunnen maken.

Desondanks verlaten veel Oekraïners het land. Aan de grens met Polen zijn flinke rijen vluchtelingen ontstaan. De Amerikaanse ambassade in Oekraïne sprak zondag van wachtrijen van soms meer dan dertig uur. Mensen die vluchten

worden aangeraden om eten en drinken voor minstens twee dagen mee te nemen.

De VN meldt dat sinds donderdag al 102 burgers gedood zijn in Oekraïne. 304 mensen zouden gewond zijn geraakt, maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk aanzienlijk hoger, zei VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet maandag.

Het is niet duidelijk hoeveel volwassen mannen zich onder de vluchtelingen bevinden. Zelensky tekende vrijdag een decreet dat de algehele mobilisatie van de bevolking aankondigde. Mannen in de leeftijd van achttien tot zestig jaar mogen door dat decreet het land niet meer verlaten, omdat ze beschikbaar moeten zijn voor het leger.

-nu.nl-