9 landen van de America’s willen oceanen beschermen

11 June 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Zaterdag 11 juni 2022- Negen landen in de America’s met Pacifische kusten ondertekenden afgelopen donderdag een gezamenlijke verbintenis om de oceanen te beschermen. Zij zijn zich bewust van de noodzaak om een missie te ondernemen die, zoals tijdens het evenement werd benadrukt, “een gevecht om te overleven” is.

“Vandaag is een zeer goede dag voor het behoud van de oceanen, maar ook voor de mensheid”, zei de president van Chili, Gabriel Boric. Hij is de promotor van een initiatief dat deel uitmaakt van de “turquoise diplomatie” die hij verdedigt. En die “turquoise diplomatie”, vanwege het groen van de terrestrische biodiversiteit en het blauw van de oceanen, viel op in de achtergrondposter die werd gebruikt bij het evenement dat plaatsvond in Los Angeles in de marge van de Summit of de America’s.

Naast Gabriel Boric werd de verbintenis ook ondertekend door zijn collega’s uit Colombia, Iván Duque, Peru, José Pedro Castillo, Costa Rica, Rodrigo Chaves, Ecuador, Guillermo Lasso en Panama, Laurentino Cortiz, evenals diplomaten uit Canada en Mexico, en de persoon die verantwoordelijk is voor Amerikaanse klimaatzaken, John Kerry.

Het initiatief dat is gelanceerd, ondersteunt volgens Boric de toezeggingen die zijn aangegaan in de Overeenkomsten van Parijs. Het donderdag ondertekende pact verbindt de negen landen van de Amerika’s met de grootste afhankelijkheid van de Stille Oceaan, maar het is ook een wake-up call voor andere regio’s of landen, zoals China, Rusland, India of de Europese Unie, zei Boric, zodat zij ook meedoen met dezelfde inspanninge.