Aanpassing inreisbeleid noodzakelijk ter bescherming van Suriname

November 29, 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 29 november 2021- De Surinaamse regering vindt het een noodzaak om de import en de verspreiding van het Omicron-variant van het Covid-19 virus zo lang mogelijk uit te stellen en de risico zo klein mogelijk te houden. Dit vertelt de van Covid-19 herstellende minister Amar Ramadhin tijdens de Covid-19-persconferentie van 28 november 2021. Op advies van het Outbreak Managementteam en deskundigen, heeft de regering de Covid-19-maatregelen moeten aanpassen, waaronder het reisbeleid.

Er geldt vanaf maandag 29 november 2021 andere maatregelen m.b.t. het reisbeleid en wel de classificatie van hoog risico en laag risicolanden. Gezien er rechtstreekse vluchten komen naar Suriname uit de Verenigde Naties en Nederland, waar de Omicron-variant is opgedoken, worden deze twee landen als hoog-risicolanden, vastgesteld. Alleen volledig gevaccineerden uit de hoog-risicolanden mogen naar Suriname afreizen en wel met overleg van een PCR-test van maximaal 48 uren voor vertrek en wel bij een officiële geaccrediteerde testlocatie. Daarnaast moeten deze reizigers op de 3e dag in Suriname een antigeentest afnemen bij een door de overheid vastgestelde testlocaties. Deze zal officieel bekend worden gemaakt.

De bewindsman geeft verder aan dat als de reiziger, na dag 3 verplicht gestelde testmoment, positief is, dat deze wordt geadviseerd om zich te isoleren volgens de bestaande isolatie- en quarantainerichtlijnen. Dit wordt schriftelijk meegegeven. Daarnaast dient de reiziger zich aan te melden bij een huisarts voor monitoring. De VG-minister geeft ook aan dat de regering de mogelijkheid bekijkt om positief Covid-19 bevonden reizigers centraal te monitoren. Alle reizigers dienen het gegeven testbewijs voor vertrek naar het land van herkomst te worden overlegd. De reiziger die het testbewijs niet heeft kunnen overleggen, wordt een boete van Euro 100 of de equivalent in Surinaamse Dollars daarvan opgelegd.

Voor reizigers uit laag risicogebieden gelden alleen het volgende: het overleggen van een PCR-test van maximaal 72 uren voor vertrek of een antigeentest van maximaal 24 uren voor vertrek. Minister Ramadhin benadrukt dat de lijst van hoog-risicolanden zal worden bijgewerkt aan de hand van de ontwikkeling rondom de Omicron-variant op de wereld. Onlangs zijn Denemarken, Italië en Engeland toegevoegd aan de lijst waar Omicron aanwezig is. Het is ook afwachten op de World Health Organization voor informatie over Omicron en de richtlijnen hoe verder. Het reisbeleid zal spoedig worden doorgecommuniceerd met de sector.