Aantal gevallen van mazelen wereldwijd enorm

30 April 2022

Comments: 0

Zaterdag 30 april 2022- De gerapporteerde gevallen van mazelen zijn in de eerste twee maanden van dit jaar, wereldwijd, met bijna 80% geëxplodeerd. Dat maakten de Wereldgezondheidsorganisatie en UNICEF afgelopen woensdag bekend. De WHO heeft de afgelopen maanden alarm geslagen over het risico van een “absolute catastrofe” als de gevaarlijke vertraging bij het vaccineren van kinderen als gevolg van de Covid-19-pandemie niet wordt goedgemaakt en als gezondheidsbeperkingen te snel worden opgeheven.

Het resultaat is verbluffend: volgens de WHO en Unicef ​​is het aantal gevallen van mazelen in de eerste twee maanden van 2022 met 79% gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De twee VN-agentschappen vrezen nu dat ernstige uitbraken van mazelen, een zeer besmettelijke virusziekte, in 2022 “miljoenen kinderen” zouden kunnen treffen. Tot nu toe zijn er wereldwijd zo’n 17.338 gevallen van mazelen gemeld in januari en februari 2022, vergeleken met 9.665 in de eerste twee maanden van 2021.
Maar de aantallen zijn waarschijnlijk hoger omdat de pandemie de bewakingssystemen heeft verstoord.

De beste bescherming tegen mazelen, die zijn naam dankt aan de karakteristieke rode vlekken over het hele lichaam, is een zeer hoge vaccinatiegraad. De landen met de grootste uitbraken van mazelen sinds vorig jaar zijn Somalië, Jemen, Nigeria, Afghanistan en Ethiopië. Omdat mazelen zeer besmettelijk zijn, treden er meestal gevallen op wanneer de vaccinatieniveaus dalen. Beide VN-organisaties zijn bezorgd dat uitbraken van mazelen een voorbode zijn van uitbraken van andere ziekten die zich langzamer verspreiden.