ABORTUS MOET UIT ILLEGALE SFEER GEHAALD WORDEN

4 August 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 04 augustus 2021- Er moet wet- en regelgeving komen in Suriname voor het vroegtijdig afbreken van ongewenste zwangerschappen. Volgens gynaecoloog Satish Mohan kan hiermee de illegaliteit aan banden gelegd worden. Wet- en regelgeving zal er ook in resulteren dat moedersterfte wordt gereduceerd.

In Suriname is abortus in het algemeen strafbaar en illegaal. Hoewel het strafbaar is wordt het afbreken van de zwangerschap alleen toegestaan als het leven van de zwangere vrouw in gevaar is. Ondanks de strafbaarstelling wordt het plegen van abortus toch gedoogd. Door gebrek aan regelgeving is er door de jaren heen een lucratieve handel ontstaat waar en veel geld aan wordt verdiend. Door deze ongecontroleerde praktijken is de veiligheid van vrouwen die een ongewenste zwangerschap willen beëindigen, niet gegarandeerd.

Volgens Amnesty International zijn onveilige abortussen wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken voor vrouwen. Naar schatting vinden er jaarlijks 25 miljoen onveilige abortussen plaats. Uit een onderzoek van Stichting Lobi in 1997 kwam naar voren dat er jaarlijks acht- tot tienduizend zwangerschappen afgebroken werden in Suriname. Hoeveel daarvan illegaal zijn, is niet duidelijk.

-STVS Nieuwsredactie-