Activisten niet op een lijn over protestacties

16 May 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Zondag 16 mei 2021- Activist Stephano ‘Pakittow’ Biervliet heeft op zijn Facebookpagina aangekondigd dat er een protestactie in aantocht is tegen de regering. “Bij deze ga ik een protestactie moeten organiseren in belang van Suriname en mijn Surinamers om dit stop te zetten. Zeg NEE-tegen het IMF!!!!! Het protest komt eraan!!”, schrijft Biervliet. Hij is vandaag ontslagen uit het ziekenhuis. Hofwijks sluit geen acties uit. Hij zegt dat er formeel nog geen gesprekken zijn geweest met andere activisten en/of organisaties. Voor hem is samen optrekken altijd beter dan alleen. Echter benadrukt Hofwijks dat hij niet alleen de straat zal optrekken, terwijl het volk thuis blijft zitten. “Wanneer mensen denken dat anderen hun problemen gaan oplossen, dan gaat het zo blijven.”

Hij zegt op basis van observatie dat de regering (oude politiek) opnieuw bewijst dat zij lak heeft aan het volk. Hij had nog hoop dat het goed zou komen met deze regering. Hofwijks stelt dat indien het zo ver komt dat er sowieso rekening gehouden zal moeten worden met Covid-19. Hij geeft aan dat hij een dag voordat Biervliet op Facebook heeft gepost, in klein verband met vertrouwenspersonen zo toevallig ook heeft gesproken over, dat het niet goed gaat met Suriname en dat er wat moet gebeuren. Hofwijks stelt dat de verschillende berichten op Facebook die gaan over het organiseren van een protestactie, de sentimenten over de linie weergeven en wat er speelt bij de bevolking.

Activiste Xaviera Jessurun zegt daarentegen dat het erg onverantwoord is om protestacties te organiseren vanwege Covid-19. Zij voegt eraan toe dat het IMF-onderdeel is van ons Herstelplan om de economie weer gezond te maken. “Het is noodzakelijk en voor wat mij betreft prioriteit nummer één.” Zij hoopt dat de regering maatregelen treft in de kwestie van minister Diana Pokie om alle neuzen weer in één richting te krijgen, zodat eenieder het Herstelplan ondersteunt. De activisten zijn door de minister van Financiën en Planning, Armand Achaibersing, uitgenodigd om ze een overzicht te geven over de stand van zaken met betrekking tot de economie.

Jessurun zegt dat mensen met open monden stonden en niet wisten wat ze moesten zeggen toen ze het beeld zagen. Zij concludeert dat mensen die nu roepen “Weg met het IMF” niet beseffen wat de situatie is. De activiste ontkent dat het niet willen protesteren te maken heeft met het advies dat gegeven was voor de verkiezingen van mei 2020, namelijk om slim te stemmen. The Next Generation Movement, waarvan Jessurun de trekker is, adviseerde mensen met het stemadvies ‘Stem Slim’, om in elk kiesdistrict op slechts één politieke partij te stemmen, zodat de NDP minder zetels zou krijgen. Jessurun geeft aan dat zij op haar manier haar stem laat horen.

Zij keurt de perikelen rond minister Pokie af. Zij roept daarom de regering op om het reshuffelen van de minister achterwege te laten en niet het pad te volgen van de vorige regering. Jessurun merkt op dat het niet zo kan zijn dat terwijl het ministerie van Financiën en Planning bespaart, dat er meer zal worden uitgegeven aan ex-ministers. De activiste vraagt burgers om meer te gaan onderzoeken over het IMF en hoe het te werk gaat. Ook verwijst zij naar de Facebookpagina van het Herstelplan. Zij erkent dat het ongetwijfeld zware tijden worden, maar dat wij als volk voor elkaar klaar staan en elkaar helpen.

-Website-