Advies in Wilders-proces: laat veroordeling wegens groepsbelediging in stand

18 May 2021

Comments: 0

Dinsdag 18 mei 2021- De veroordeling van Geert Wilders voor groepsbelediging moet in stand worden gehouden. Dat is het advies aan de hoogste rechter van ons land. De PVV-leider kreeg een proces aan zijn broek vanwege zijn meer of minder Marokkanen-uitspraak in 2014.

De Hoge Raad kijkt niet inhoudelijk naar de zaak, maar alleen naar de manier waarop het gerechtshof naar de feiten heeft gekeken. Dat is goed gegaan, staat in het advies aan de hoogste rechter van het land.

Minder uitspraak

De PVV-leider kreeg een proces na zijn uitspraken in 2014 tijdens een verkiezingsbijeenkomst. Wilders vroeg de aanwezigen of ze ‘meer of minder Marokkanen’ wilden. Nadat het publiek ‘minder, minder!’ begon te scanderen, antwoordde hij: “Dan gaan we dat regelen.”

Hij zei daarvóór overigens al te denken dat hij dit ‘eigenlijk’ niet zou mogen zeggen, omdat er aangifte tegen hem gedaan zou kunnen worden en hij mogelijk een proces aan zijn broek zou krijgen.

De rechtbank veroordeelde Wilders in 2016 voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, maar legde geen straf op. Zowel het OM als de politicus ging in beroep. In hoger beroep is in juli 2019 een geldboete van 5000 euro geëist, maar daar ging het gerechtshof dus niet in mee. Ook werd Wilders dus opnieuw vrijgesproken voor het aanzetten tot discriminatie.

-Rtl-