Afghaans tv-station: Nederlandse delegatie sprak met Taliban

1 September 2021

Comments: 0

Woensdag 01 spetember 2021- Een Nederlandse delegatie heeft volgens het Afghaanse tv-station Tolonews in Qatar gesproken met een vertegenwoordiger van de Taliban. Op Twitter meldt de zender dat de Nederlanders met een hoge official van de Taliban hebben overlegd over de situatie in Afghanistan, de uitreismogelijkheden en het functioneren van de luchthaven van Kabul. Tolonews baseert zich op een woordvoerder van de Taliban, die in Qatar een vertegenwoordiging heeft.

Taliban’s political office deputy Sher Mohammad Abbas Stanekzai met with a Netherlands foreign ministry delegation in Qatar today to discuss Afghan situation, travel of Afghans & foreign nationals, plus operation of Kabul airport, said Mohammad Naeem, a Taliban spokesperson.

Een woordvoerster van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kan er niets over zeggen. Gisteravond vertrok demissionair minister van Buitenlandse Zaken Kaag met een delegatie naar Qatar. Nederland wil zo snel mogelijk weer evacuaties op gang brengen van Nederlanders en van Afghanen die voor Nederlanders hebben gewerkt. Na Qatar bezoekt Kaag ook Pakistan en Turkije.

Geen erkenning

Verschillende Europese landen, waaronder Duitsland, hebben al contact met de Taliban. Het Nederlandse kabinet heeft eerder gezegd gesprekken met de radicaal-islamitische beweging niet uit de weg te gaan als dat nodig is voor de Nederlandse belangen.

Minister Kaag heeft daarbij wel steeds benadrukt dat gesprekken met de Taliban geen erkenning van het nieuwe regime in Afghanistan betekenen.

-Nos.nl-