Ajax ziet ‘te veel losse eindjes’ en wacht met standpunt over Super League

19 April 2021

In: Sport
Comments: 0

Maandag 19 april 2021 – Ajax wil nog geen standpunt over de Super League innemen. Twaalf topclubs kondigden in de nacht van zondag op maandag aan een nieuwe Europese topcompetitie te beginnen, maar Ajax maakt daar geen deel van uit.

“We vinden het te voorbarig om te reageren”, zegt een woordvoerder van Ajax. “Er zijn nog te veel losse eindjes om nu een standpunt in te nemen.”

De Amsterdamse club hoort niet bij de twaalf initiatiefnemers van het revolutionaire project. AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Internazionale, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur willen in augustus al met een nieuwe midweekse competitie beginnen.

Het is de bedoeling dat aan de Super League twintig clubs gaan deelnemen. De ploegen die in de Super League uitkomen, zullen volgens het plan van de oprichters doorgaan met het spelen van competitiewedstrijden in eigen land. De vraag is echter of dat nog wel mogelijk zal zijn.

De UEFA keurde zondag de komst van zo’n gesloten internationale competitie in harde bewoordingen af en dreigde de deelnemende clubs uit de nationale competities te zetten. En de spelers die in de Super League uitkomen, zouden uit hun nationale teams geweerd worden.

Oprichters verwachten 10 miljard euro te genereren
De oprichters verwachten met de Super League een bedrag van 10 miljard euro te genereren voor de clubs die zich aan het ambitieuze project hebben verbonden.

De UEFA vergadert maandag onder meer over mogelijke hervormingen van de Champions League. De grote Europese clubs zijn al geruime tijd ontevreden over de opzet en de verdeling van de inkomsten van dat toernooi. Mede daardoor zijn de plannen voor een Super League ontstaan.

De KNVB heeft als standpunt dat een “Super League niet in het belang is van het Nederlandse voetbal”. Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, heeft geen signalen dat Ajax zich zou willen aansluiten bij de nieuwe topcompetitie. Zo heeft de club meegewerkt aan de hervormingsplannen voor de Champions League.

“Dus nee, ik ben er op zich niet bang voor dat Ajax mogelijk de Super League in wil”, zegt De Jong. “Maar als de wereld zich ontwikkelt, zullen mensen ook opnieuw naar hun kansen kijken. Daarom is het zo jammer dat het voorstel van de Super League juist de solidariteit in Europa zo doorkruist.”.

-nu.nl-