Algemeen secretariaat verkiezingen deelt kennis en ervaring met andere landen

2 May 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 02 mei 2022- Het Algemeen Secretariaat Verkiezingen (ASV) en de International Center of Electoral Training and Research (INE) van Mexico hebben van 25 april tot en met 28 april 2022 een virtuele workshop georganiseerd waarbij ervaring en kennis over de verkiezingen met elkaar is gedeeld. Aan de workshop hebben ook sprekers uit Canada, Panama en Costa Rica deelgenomen.

Tegelijkertijd delen wij onze ervaringen en kennis uit Suriname. Om goed te kunnen ingaan op de verschillende onderwerpen, is de eerste dag van de workshop gewijd aan de electorale systemen in Suriname, Mexico, Costa Rica, Panama en Canada. Mohamad Eskak, directeur van het ministerie van Binnenlandse Zaken hield een presentatie over het systeem in Suriname en de werkstructuur.

Mexico kent in tegenstelling tot Suriname geen oproepingskaart die huis aan huis voor elke kiezer wordt bezorgd. Zij krijgen enkel een tegemoetkoming voor voeding. Mensen werken toch graag op een stembureau, omdat ze vinden dat ze daardoor iets voor hun land kunnen betekenen.

De financiering van politieke organisaties, is nieuw voor Suriname. Tijdens dit onderwerp heeft Suriname als toehoorder meegedaan om de mogelijkheden van toepassing hiervan te bekijken. Het Centraal Hoofdstembureau, de districtscommissarissen, vertegenwoordigers van politieke organisaties, Leden van het onafhankelijk kiesbureau, medewerkers van het ASV, leden van de verkiezingswerkgroepen en deleiding van het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben geparticipeert aan deze workshop.