Amerikaanse ambassade kent subsidies toe om HIV/AIDS in Suriname te bestrijden

24 September 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 24 september 2019 – De Amerikaanse ambassade in Paramaribo ondersteunt hiv/ aids-testen en educatie om het leven van Surinaamse dragers van de ziekten te helpen verbeteren en te verlengen. Op 17 september is deze subsidie aan twee organisaties overhandigd. Dit jaar kon de Amerikaanse ambassade in Suriname twee beurzen toekennen. De Surinaamse Business Coalition Against HIV & AIDS zal met bedrijven samenwerken om het stigma en de discriminatie rond het probleem op de werkplek te verminderen. De Stichting Double Positive zal mediaberichten ontwikkelen om hiv/aids-testen te promoten.
De beurzen worden gefinancierd via het Emergency Plan for AIDS Relief van de Amerikaanse president – ook bekend als PEPFAR. Sinds 2010 verstrekt PEPFAR kleine subsidies aan organisaties in het Caribisch gebied om hiv/aids te bestrijden.

“Het is belangrijk voor ons allemaal om te onthouden dat de wereldwijde aids-reactie een gedeelde verantwoordelijkheid is, een verantwoordelijkheid die niet alleen door één natie kan worden nageleefd, noch puur kan worden opgelost door overheidsmaatregelen,” zei de Amerikaanse ambassadeur in Suriname, Karen Lynn Williams tijdens de overhandiging op de Amerikaanse ambassade. “We moeten samenwerken – overheden, NGO’s en individuen. Samen in partnerschap kunnen we vooruitgang blijven boeken en ervoor zorgen dat niemand wordt gestigmatiseerd, gericht of mishandeld vanwege hiv of aids, dat niemand te bang is om getest te worden en dat we medelevend zorgen voor al diegenen die getroffen zijn en hun families. HIV en AIDS is geen probleem dat de ene groep treft en de andere niet. Het is een ziekte die ieder mens kan infecteren. Maar het is ook een ziekte waarvan de verspreiding kan worden vertraagd door bewustzijn, discussie, preventie en testen.”

-Xaviera L. Arnhem/ Amerikaanse Ambassade-