Amerikaanse voetbalsters dwingen gelijke betaling tussen mannen en vrouwen af

23 February 2022

Comments: 0

Woensdag 23 februari 2022 – De spelers van het nationale vrouwenelftal van de Verenigde Staten hebben geëist dat ze hetzelfde bedrag zullen ontvangen als de spelers van het nationale elftal van de mannen. In een gezamenlijke verklaring met de American Football Association, US Soccer, lieten de spelers dinsdag weten dat er een akkoord is bereikt. De voetballers en vakbond laten in een verklaring weten dat het langlopende geschil over gelijke beloning is opgelost. Volgens de Amerikaanse media hebben de voetballers van ‘Team America’ ook $2 miljoen (€21 miljoen) ontvangen als compensatie voor het gemiste inkomen van de afgelopen jaren.

De Verenigde Staten is het meest succesvolle land in het vrouwenvoetbal met vier wereldtitels. De Amerikaanse voetballers prolongeerden in 2019 hun wereldtitel door Oranje in de finale met 2- 0 te verslaan. Ook zij voeren al enige tijd de wereldranglijst aan. Het Amerikaanse herenteam was minder succesvol, maar betaalde meer.

Onder leiding van sterspeelster Megan Rapinoe neemt het damesteam het op tegen de nationale bond. Ze stapten zelfs naar de rechtbank, maar twee jaar geleden wezen ze een claim van 66 miljoen dollar af. Na een jarenlange juridische strijd hebben beide partijen elkaar nu gevonden. “We zijn verheugd aan te kondigen dat het geschil is opgelost en dat we ons samen kunnen inzetten voor gelijkheid in het voetbal”, luidt de verklaring. “De voetbalsters hebben ongekende successen behaald, terwijl ze zich inzetten voor gelijke beloningen voor zichzelf en de nieuwe generatie. Dit is hun verdienste.”

De exacte financiële afspraken moeten nog worden vastgelegd in een collectieve arbeidsovereenkomst, die voor mannen en vrouwen gelijk is. In Nederland zijn de vergoedingen voor vrouwen de afgelopen jaren stapsgewijs verhoogd. De KNVB wil vanaf 2023 mannen en vrouwen gelijk belonen.

-nu.nl-