AMMA ASANTE: “LEIDERSCHAP POSITIE BEHOUDEN IS TOPSPORT”

15 March 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 15 maart 2019 – ‘Het is hard werken om de top te bereiken. Dit is te vergelijken met een topsport. Er is geen plek voor conformisten, maar voor durvers.’ Keiharde woorden van politica Amma Asante. Zij is in 1978 naar Nederland gekomen toen haar vader op zoek ging naar een beter leven. Toen hij was genaturaliseerd is zij in het kader van gezinshereniging gehaald uit haar geboorteland. Asante is geboren in Ghana. Ze wist te vertellen dat ze op zes (6) jarige leeftijd met blote voeten, moest verhuizen, en voor het eerst in Nederland schoenen droeg. Een zwart meisje, opgroeien in de Bijlmer, met grote ambities, die door de opvoedingstijl, hard en confronterend is en constant door de maatschappij werd onderdrukt. De woorden van haar vader die ze niet vergeet, maar zeker uit is gegroeid zijn; ‘Je bent zwart, je bent vrouw, je bent niet heel erg mooi en je zal twee (2) tot drie (3) keer harder moeten werken om te bereiken wat deze vrouw (ze had het dan over de blondine) heeft. Amma Asante wil president zijn van Ghana.

Dja Dja Uma

Dja Dja Uma Amma Asante is uitgenodigd door Ruth Sinkeler, ceo van CLIP Training & Counsultancy, om te spreken tijdens de “Dja Dja Uma diner event”, die gehouden werd in het kader van de Internationale Dag van de Vrouw. Ruth heeft sinds 2017 “Dja Dja Uma evenementen” gehouden in Suriname om de powervrouwen een platform te bieden, zodat zij bij elkaar komen om van elkaar te leren en elkaar op te trekken. Dja Dja Uma is een sterke vrouw die in haar kracht staat, die zich bewust is van haar kwaliteiten en die adequaat inzet om doelen te bereiken. Een vrouw met pit, intelligentie en zelfvertrouwen. Geen wonder dat Amma Asante werd uitgekozen om de vrouwen die participeerden aan dit diner event toe te spreken, hun rugzak neer te leggen en te gaan voor hun ambities. Op 22 juni wordt de eerste Dja Dja Uma Brunch 2019 in Spice Quest georganiseerd.

Reclame gericht op vrouw

Als jonge vrouw in een best conformistische samenleving is het moeilijk om de top te bereiken. Voor de vrouw zitten er al tal van uitdagingen, vooral wanneer men er nog vanuit gaat dat het enige recht dat een vrouw heeft; het aanrecht is. Daarnaast is de reclame wereld ook sterk gericht op de vrouw. Amma heeft voor dat zij begon aan haar verhaal, een pak vaginadoekjes uitgedeeld om de reacties van de vrouwen te peilen. Het gevoel van ‘vies zijn, moest worden opgewekt’. De meningen waren verschillend; de één vindt het natuurlijk erg dat de reclame wereld de indruk wekt dat vrouwen vies zijn en anderen die zeggen er geen aanstoot aan te nemen, want het is net een wetwipes. Alle vrouwen waren het er wel over eens, dat er veel producten worden vervaardigd gericht op het vrouw zijn.

Rugzak

Het probleem ligt ook aan de opvoeding van jongens en meisjes. Er is wel een verandering gaande bij de nieuwe generatie, GenX, meisjes worden mondiger, durven meer en kiezen ook de beroepen, die gericht waren op de fysieke en mentale kracht van de man. Maar de vrouwen die nu leidinggevende posities nastreven, zitten dan met een zware rugzak.

Met deze rugzak wordt er gerefereerd naar de sociologische en emotionele bagage die de vrouw meekrijgt tijdens de opvoeding. Amma Asante vraagt aan de vrouwen om te gaan kijken in de rugzak die zij voor zichzelf hebben opgepakt. ‘Ga kijken wat er in die rugzak zit en neem mee wat voor jou belangrijk is om verder te groeien en stappen te maken richting jouw doel.’

De man zijn denken

Tijdens de opvoeding is een patroon ontwikkeld bij het meisje. Zij moet aardig zijn, geen tegenspraak geven, altijd rekening houden, en noem maar op. Om dan maar de maatschappelijke verwachtingen bij te noemen zoals een goede huisvrouw zijn. Er wordt vaak genoeg gestreefd naar perfectie. Perfectie is onrealistisch om na te streven, benadrukt Asante. Het is zelf vermoeiend. Niet alle vrouwen hebben dezelfde ambities, maar voor degenen die een leidersrol ambiëren, is een ander aanpak vereist. Amma Asante vertelde dat zij tijdens haar carrière als politica goed op de mannen lette in de gemeenteraad. Eens moest een wet worden besproken, en zij studeerde braaf de stukken om een goede indruk te maken. Dat viel tegen, want ze had snel door dat de mannen de wet niet bestudeerden, maar op elkaars argumenten ingaan en slechts hun mening gaven. Daarnaast wist zij ook zichzelf strategisch te positioneren door met de mannen in de kroeg te gaan zitten.

In de kroeg worden de meeste overeenkomsten gesloten en beslissingen genomen. Het durven om ‘nee’ te zeggen klinkt prettiger als de man dat zegt, maar een vrouw zou dat niet moeten doen volgens de opvoeding. ‘In de zakenwereld is het vereist om mondig te zijn en te durven. Dit dwingt respect af niet alleen voor de man, maar ook voor jezelf. En als je die ene opdracht niet binnensleept. Geen nood. Er staat een ander te wachten.’ Wat duidelijk indruk maakte op de aanwezigen is hoe zelfverzekerd de man overkomt, terwijl hij ook dezelfde angsten heeft; de man richt zich beter op zijn doel. Stel; er is een vacature. Een droombaan van de vrouw. Deze droombaan beschikt over 10 voorwaarden. Uit de 10 beschikt de vrouw over 8. Een vrouw is niet geneigd de job aan te gaan. Bang dat ze door de mand zal vallen. Een man die dezelfde vacature ziet, beschikt over 3 en gaat er toch voor. Wat hij anders doet is de drie voorwaarden waar hij wel over beschikt, benadrukken en daarop verder bouwen. Er is niets veranderd aan de vacature wel aan de aanpak van de man.

Positief afkijken

Amma Asante wees erop dat vrouwen de man niet moeten nadoen. Ze heeft graag dat de vrouw zelfverzekerder is, authentiek blijft en zichzelf leert kennen, zodat de besluiten die zij wil nemen om een leidinggevende positie te bemachtigen, veel sneller kan. Het is ook keihard werken, offers brengen en een goed partnerschap met de mensen om wie je geeft. Amma Asante is de vrouw van een pastoor, moeder van twee meisjes van tien (10) en elf (11) jaar oud en lid van de Partij van de Arbeid. Binnen haar gezin zijn er afspraken, er is communicatie en begrip voor elkaars ambities. Ze heeft voor zichzelf ook een partner uitgekozen die zou passen binnen haar levensstijl. Amma Asante wist te vertellen dat haar twee meisjes die stijl onbewust overnemen, dat merkt ze wanneer de meisjes in gesprek zijn met elkaar over ‘als ze groot worden of ze gaan trouwen’. Kinderen zien wat ouders doen; ze kijken op naar hen als voorbeeldfiguren. ‘Wil je geëmancipeerde vrouwen, begin bij jezelf. Vroeg of laat wordt het overgenomen’.-.

Bron: Xaviera L. Arnhem- Lifestyle / Foto: Jebienne Smith