Apple betaalt 4.5 miljard dollar in schikking met Qualcomm

2 May 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 02 mei 2019 – Chipfabrikant Qualcomm krijgt minstens 4,5 miljard dollar (4 miljard euro) van Apple na een schikking in verschillende rechtszaken tussen beide bedrijven. Dat schrijft Qualcomm in zijn kwartaalcijfers. Apple en Qualcomm troffen in april een schikking, maar daarbij werd niet bekendgemaakt wat Apple zou gaan betalen. In de kwartaalcijfers staat dat de schikking neerkomt op een bedrag van tussen de 4,5 miljard en 4,7 miljard dollar. Analisten voorspelden eerder dat het om een bedrag van tussen de 5 miljard en 6 miljard dollar zou gaan.

De twee bedrijven waren jarenlang verwikkeld in verschillende rechtszaken. De voornaamste zaak draaide om de prijs van licenties voor het gebruik van Qualcomm-technologie. Apple stelde dat Qualcomm misbruik maakte van zijn machtspositie door overdreven veel royalty’s te vragen.

Qualcomm verweet Apple daarna dat het bedrijf onderdelenfabrikanten van zijn toestellen dwong om ook geen royalty’s meer af te dragen. De chipmaker klaagde vier van die fabrikanten aan.

Qualcomm ontwikkelt de 5G-modems voor toekomstige iPhones. De rechtszaken tussen Qualcomm en Apple stonden deze plannen lange tijd in de weg. Intel zou daarom de modems gaan maken, maar liep tegen problemen aan tijdens de ontwikkeling. Intel is inmiddels gestopt met het maken van 5G-modems.

-Bron: nu.nl-