Astronomen verrast door enorme neutronenster die geen zwart gat wordt

11 November 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Een samensmelting van twee neutronensterren laat astronomen met hoofdbrekens achter. Waar volgens gangbare theorieën vrijwel direct een zwart gat had moeten ontstaan, bleef in deze situatie in eerste instantie een relatief grote neutronenster over, schrijft The Guardian.

Neutronensterren zijn de restanten van zware sterren die als supernova zijn geëxplodeerd. Die deeltjes worden zeer krachtig samengeperst, waardoor een kleine, maar ontzettend zware ster achterblijft. Een theelepeltje met materie van de ster zou al meer dan 1 miljard ton wegen.

De neutronenster was zeker een dag lang te zien voor de wetenschappers. “Een uitzonderlijk lange periode”, citeert de Britse krant een van de onderzoekers.

Na ruim een dag verloren de astronomen de neutronenster uit het oog. Het is vooralsnog een mysterie hoe de neutronenster zo lang intact kon blijven. Mogelijk draaide de ster zó snel dat de implosie werd uitgesteld.

Ook plaatsen astronomen vraagtekens bij de herkomst van zogeheten gammaflitsen. Dat zijn enorm heldere lichtflitsen die ontstaan bij de vorming van zwarte gaten. De wetenschappers zeggen nu dat onderzocht moet worden of de neutronensterren ook vóór hun implosie gammaflitsen kunnen veroorzaken.

-nu.nl-