Barbados verder als republiek na afscheid van Britse koningin als staatshoofd

November 30, 2021

Comments: 0

Dinsdag 30 november 2021- Barbados is een republiek geworden. Het Caribische eiland heeft om 5.00 uur (Nederlandse tijd) afscheid genomen van de Britse koningin Elizabeth II als staatshoofd. Sandra Mason is de eerste president van de eilandstaat. De Britse kroonprins Charles was in de hoofdstad Bridgetown bij de inauguratie van Mason, die plaatsvond om middernacht op de Onafhankelijkheidsdag van Barbados. Het eiland blijft als republiek onderdeel van het Britse Gemenebest.

“Ik, Sandra Prunella Mason, zweer dat ik trouw en loyaal zal zijn aan Barbados volgens de wet, zo waarlijk helpe mij God almachtig”, zei de nieuwe president bij haar inauguratie. Een al lang geldende avondklok vanwege de coronapandemie was opgeschort, zodat inwoners van Barbados bij de festiviteiten konden zijn. Het is de start van een nieuw tijdperk voor de 285.000 inwoners van het eiland dat bijna vierhonderd jaar onder Brits bestuur stond.

Prins Charles keek toe hoe de koninklijke standaard, de persoonlijke vlag van Elizabeth II, werd neergehaald en de nieuwe republiek Barbados werd uitgeroepen. Republikeinen hopen dat de stap als voorbeeld dient voor andere voormalige Britse koloniën die Elizabeth nog als staatshoofd hebben.

Met een toespraak onderstreepte de Britse troonopvolger nog eens de voortdurende vriendschap tussen de twee landen, ondanks de centrale rol die het Verenigd Koninkrijk speelde in de trans-Atlantische slavenhandel. Koningin Elizabeth heeft Mason gefeliciteerd en alle inwoners van Barbados veel geluk, vrede en welvaart toegewenst. Koningin Elizabeth vindt dat de verschillende landen zelf hun staatsvorm mogen kiezen. Behalve van het Verenigd Koninkrijk is ze koningin van onder meer Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en een hele trits voormalige Britse koloniën in het Caribisch gebied. De kersverse republiek riep meteen zangeres Rihanna uit tot nationale held. Premier Mia Mottley maakte dat besluit bekend en de zangeres, die de ceremonie bijwoonde, nam de eervolle onderscheiding in ontvangst.

-Nu.nl-