Barty helpt Australian Open eindelijk weer aan winnares van eigen bodem

January 29, 2022

In: Sport
Comments: 0

Zaterdag 29 januari 2022- Ashleigh Barty heeft voor eigen publiek de Australian Open op haar naam geschreven. De mondiale nummer één was in de finale met 6-3, 7-6 (2) te sterk voor de Amerikaanse Danielle Collins en is de opvolgster van Chris O’Neil, die in 1978 als laatste Australische het grandslamtoernooi in Melbourne won. “Dit is een droom die uitkomt. Ik ben zo trots om een Aussie te zijn”, zei Barty, nadat ze de Daphne Akhurst Memorial Cup uit handen van landgenote en viervoudig winnares Evonne Goolagong had gekregen.

De 25-jarige Barty, al de eerste finaliste van eigen bodem sinds Wendy Turnbull in 1980, speelde haar derde grandslamfinale en ging ook op Roland Garros (2019) en Wimbledon (2021) met de titel aan de haal. Voor Collins (WTA-30) was het de eerste grandslamfinale. Barty kende een indrukwekkende weg naar de finale. In zes partijen had ze maar 21 games hoeven afstaan. Vanaf de achtste finales stond de Australische telkens tegenover een Amerikaanse speelster.

De drie jaar oudere Collins had tot dusver drie van de vier ontmoetingen met Barty verloren, maar de laatste, begin vorig jaar in Adelaide, won ze. Ook haar geweldige optreden in de halve finales tegen Iga Swiatek, de nummer zeven van de plaatsingslijst en in 2020 de beste op Roland Garros, zal haar veel zelfvertrouwen verschaft hebben.

De Amerikaanse hardhitter, die drie jaar geleden al eens tot de laatste vier was doorgedrongen in Melbourne, begon dan ook vol bravoure aan de finale. Ze bood Barty prima partij en kreeg op 2-2 de eerste breekkans. Die wist ze niet te benutten en een game later leverde ze met een dubbele fout juist haar eigen opslag in. Dat cadeautje pakte Barty graag uit. Ze bleef uitstekend spelen, zorgde er onder het toeziend oog van onder anderen acteur Russell Crowe, voormalig zwemkampioen Ian Thorpe en oud-atlete Cathy Freeman met veel variatie voor dat Collins geregeld uit positie was en had in 33 minuten de eerste set binnen.

Collins liet echter weer eens zien een echte vechter te zijn. Ze was niet van slag, schakelde een tandje bij en dicteerde met ferme slagen vanaf de baseline het spel. Barty had even geen antwoorden en keek al snel tegen een 5-1 achterstand aan. Collins leek vervolgens toch een beetje de bibbers te krijgen. Ze mocht twee keer voor de set serveren, maar in beide gevallen liet haar opslag haar in de steek. Ze sleepte er nog wel een tiebreak uit, maar daarin was Barty een maatje te groot. Barty heeft nu 17 van haar laatste 18 wedstrijden gewonnen en daarin maar drie sets hoeven inleveren.

-Nos-