Belager van persfotograaf Lunteren verdacht van poging tot doodslag

21 April 2021

Comments: 0

Woensdag 21 april 2021- De man die dinsdag in zijn shovel een persfotograaf en zijn vriendin, met auto en al, een sloot induwde in Lunteren wordt verdacht van poging tot doodslag. Dat meldt de politie. Het gaat om een 34-jarige man uit Lunteren. Dinsdag werd ook al een 21-jarige man uit Barneveld aangehouden; woensdag is daar ook een 55-jarige Lunterse man bijgekomen, die wordt verdacht van bedreiging en openlijke geweldpleging.

De persfotograaf in kwestie had aangifte gedaan van doodslag of moord. Hij zei dinsdag nog niet zonder pijnstillers te kunnen wegens zijn verwondingen. Dashcambeelden van de persfotograaf tonen hoe zijn vriendin en hij met auto en al de sloot in worden geduwd door een shovel.

“Journalisten moeten zonder gevaar hun werk kunnen doen. Dit gaat alle grenzen over, we accepteren dit niet. Onze collega’s hebben goed opgetreden. Het onderzoek is in volle gang,” stelt Naomi Hoekstra, districtschef Gelderland-Midden. Vlak nadat de persfotograaf en zijn vriendin bij de autobrand aan de Krommehoekseweg in Lunteren zijn gearriveerd, worden ze bedreigd door omstanders. Op de dashcambeelden is te horen hoe de fotograaf de politie belt met het verzoek om zo snel mogelijk een team agenten te sturen.

Als de persfotograaf vervolgens weg probeert te rijden rent een drietal omstanders naar de auto toe en begint op het voertuig in te slaan met gele palen, vermoedelijk afkomstig van hekwerk. “Hé, hij is kapot! Ik kan niet meer rijden!” schreeuwt de persfotograaf naar de omstanders. Vervolgens belt hij opnieuw de politie. “Politie Lunteren, snel!”

Daarna gaat het snel. De lichten van de shovel komen nogmaals rap naar de auto toe, waarna de auto wordt gekanteld. Terwijl het telefoongesprek met de politie nog gaande is, schreeuwen de fotograaf en zijn vriendin om hulp. De auto en de inzittenden belanden uiteindelijk ondersteboven in de sloot, waarna het beeld op zwart springt.

Voor het Genootschap van Hoofdredacteuren is ‘dit een nieuw dieptepunt in de omstandigheden waarin journalisten hun werk moeten doen. Het illustreert de voortdurende dreiging waaronder de journalistiek in Nederland moet werken’. Een woordvoerder van de brandweer zegt van de situatie niet veel te kunnen zeggen, anders dan dat de brandweer betrokken is geweest bij het bestrijden van die autoband. Ook heeft de brandweer geholpen ‘om twee mensen uit de auto te halen’.

-Website-