Beving die Mars met enorme krater achterliet veroorzaakt door meteorietinslag

28 October 2022

Comments: 0

Een redelijk zware beving op de planeet Mars eind vorig jaar werd veroorzaakt door de inslag van een ruimterots, concludeerden wetenschappers donderdag. Door de inslag ontstond een krater van ruim 20 meter diep en groter dan een voetbalveld. De Amerikaanse Marslander InSight van ruimtevaartorganisatie NASA registreerde in de afgelopen vier jaar meer dan dertienhonderd bevingen op Mars. De beving op Kerstavond vorig jaar had een magnitude van 4.0.

Volgens The New York Times was deze beving anders dan alle eerdere bevingen, omdat trillingen langs de buitenste korst van de rode planeet werden geregistreerd. “We waren er onmiddellijk enthousiast over”, zegt wetenschapper Mark Panning tegen de krant.

De inslag van de ruimterots, die naar schatting tussen de 4,9 en 11,9 meter breed was, creëerde een 150 meter brede krater. Op beelden van de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), een onbemande ruimtesonde van NASA, is de indrukwekkende krater te zien. Onderzoeker Philippe Lognonne noemt de waarneming “de grootste meteorietinslag sinds met seismografen wetenschappelijk onderzoek is gedaan”.

-nu.nl-