Beweging van niet gebonden landen viert 60 jarig bestaan

15 October 2021

Comments: 0

Vrijdag 15 oktober 2021- In de Servische hoofdstad is maandag een tweedaagse top geopend ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van de eerste conferentie van de Non-Aligned Movement, oftewel de Beweging van Niet Gebonden Landen, NAM. De NAM is opgericht om een ​​derde mondiaal blok te creëren, in een wereld die gepolariseerd was door de Oost- West Koude Oorlog.  Delegaties uit meer dan 105 landen en negen internationale organisaties nemen deel aan de bijeenkomst, georganiseerd door Servië. Tijdens de eerste dag bekritiseerden sommige leiders de accumulatie van COVID-19-vaccins door rijke westerse landen en riepen ze op tot meer solidariteit en een eerlijkere verdeling.

De president van Azerbeidzjan, Ilham Aliyev, die de top voorzat via een videoverbinding, gebruikte zijn inleidende toespraak onder meer om te spreken over de wereldwijde reactie op de pandemie. Ook uitte hij zijn ontevredenheid over de manier waarop sommige rijke landen vaccins verzamelen, en noemde het vaccin nationalisme.

De secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, merkte via een videoboodschap op dat de bijeenkomst in Belgrado, plaatsvond in een tijd van uitzonderlijke wereldwijde uitdagingen. Ook zei hij dat de Niet-Gebonden Beweging nog steeds een belangrijke rol in de wereld te spelen heeft. De Non-Aligned Movement hield haar eerste conferentie in 1961 in Belgrado in het tijdperk van dekolonisatie van veel Afrikaanse en Aziatische landen. Deze stond toen onder leiding van de Joegoslavische president Josip Tito, president Abdel Nasser van Egypte, premier Jawharlal Nehru van India en anderen.

Suriname is ook lid van de NAM, sinds 1979.