Bezoek granman Aboikoni aan Palmeras heeft nasmaak

19 October 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Ondanks protest van leden van de Saamakastam tegen de bouw van een houten brug over de Surinamerivier voor transport van boomstammen door houtbedrijf Palmeras gaat de onderneming door met pogingen om de oeververbinding aan te leggen. Ze probeert draagvlak in de gemeenschap te krijgen, onder meer door de mensen te vertellen dat met de brug het gebied ontwikkeld zal worden.

Hoewel daar twijfel over bestaat, lijken mensen geneigd dat verhaal te geloven. Echter, tegenstanders gebruiken onder meer het argument dat als de brug klaar is hout dwars door hun traditioneel woongebied zal worden vervoerd over aan te leggen wegen. Ze voelen zich in de steek gelaten door granman Albert Aboikoni en naaste medewerkers, vooral nadat het grootopperhoofd vrijdag een bezoek aan het bedrijf heeft gebracht in Brokopondo, dat in zijn werkgebied ligt.

“Het is de bewoners niet bekend hoe Palmeras op hun grond terecht is gekomen”

Vrees voor beïnvloeding

De mensen zijn bang dat Palmeras het traditioneel gezag, met aan het hoofd de granman, kan overhalen toestemming te geven voor de bouw van de brug nabij Aprinsina. Wilfred Eersteling, basya van het dorp Eendracht, die deel uitmaakte van de delegatie die bij Palmeras was, zegt tegen de Ware Tijd dat het bedrijf bij dorpswoongemeenschappen Eendracht en Alasabaka bij Marschallkreek km 40 langs de Afobakaweg een houtzagerij heeft. «Het is de bewoners niet bekend hoe Palmeras op hun grond terecht is gekomen», zegt hij. De basya zei blij te zijn dat hij de gelegenheid had om Aboikoni te vertellen hoe Palmeras met sommige Saamaka omgaat.

Protest

De maatschappij heeft nog geen bouwvergunning voor de brug aangevraagd bij de overheid, zei Patric Sontong, vertegenwoordiger van Palmeras, eerder tegen de Ware Tijd. Ongeveer tweeduizend Saramaccaners onder aanvoering van de groep Politiek Suriname Tweede Kamer van Leo Bannafoo protesteerden in maart bij De Nationale Assemblee tegen de bouw van de brug.

Waze Eduards, hoofdkapitein van Pikin Slee, verzet zich resoluut tegen de bouw van de brug. “Er komen geen wegen via het gebied van de Dombi nengè naar de brug”, zegt hij veelbetekenend.